Nutritional causes of anemia in Mexican children under 5 years. Results from the 2006 National Health and Nutrition Survey



Document title: Nutritional causes of anemia in Mexican children under 5 years. Results from the 2006 National Health and Nutrition Survey
Journal: Salud pública de México
Database: PERIÓDICA
System number: 000345922
ISSN: 0036-3634
Authors: 1
1
1
1
2
Institutions: 1Instituto Nacional de Salud Pública, Centro de Investigación en Nutrición y Salud, Cuernavaca, Morelos. México
2Centro de Investigación en Matemáticas A.C., Aguascalientes. México
Year:
Season: Mar-Abr
Volumen: 54
Number: 2
Pages: 108-115
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract OBJETIVO: Describir las causas y severidad de la anemia y los factores nutricionales asociados con hemoglobina en niños anémicos <5 años. MATERIAL Y MÉTODOS: Estudiamos los niveles de hemoglobina y las concentraciones séricas de ferritina, receptores solubles de transferrina, proteína C reactiva (CRP), zinc, hierro, cobre, magnesio, vitamina B12 y folato en 981 niños. Se utilizaron modelos de regresión ordinal y regresiones lineales múltiples para evaluar el riesgo de severidad de anemia y la variabilidad en hemoglobina. RESULTADOS: La prevalencia de anemia fue de 20.6%; el 14 y 6.38% tenían anemia leve y moderada. La anemia se asoció con deficiencia de hierro (DH) en 42.17%; la DH coexistió con deficiencia de folatos y vitamina B12 en 9%. Sólo 2% de la anemia se asoció con deficiencia de folatos o vitamina B12. CRP (coef: 0.17 g/dl) y el tercer tercil de cobre (coef: -0.85 g/dl) se asociaron con anemia sin explicar (p<0.05). CONCLUSIONES: DH es la principal causa de anemia en niños <5 años. Las concentraciones de folato y vitamina B12 se asociaron con anemia. La CRP se asoció con anemia sin explicar. Sin embargo, la deficiencia de vitamina A, que se asocia con anemia, no fue estudiada
English abstract To describe the frequency and severity of anemia and the nutritional variables associated to hemoglobin levels (Hb) in children <5 years of age. MATERIALS AND METHODS: We studied 981 children measuring hemoglobin and serum concentrations of ferritin, soluble transferrin receptors (sTfR), C-reactive protein (CRP), zinc, iron, copper, magnesium, folate and vitamin B12. Ordinal logit or multiple regression models were constructed to assess the risk for anemia and the associations among nutritional variables. RESULTS: The overall prevalence of anemia was 20.6%, of which 14% were mild cases and 6.38% moderate. Anemia was associated with iron deficiency (ID) in 42.17% of the cases, whereas ID coexisted with either folate or vitamin B12 deficiency in 9%. Only 2% of cases of anemia were associated with either folate or vitamin B12 deficiencies. CRP (coef: 0.17 g/dl) and third tertile of s-copper (coef: -0.85 g/dl) were associated to unexplained anemia (p<0.05). CONCLUSIONS: ID is the main cause of anemia in children <5 y. Folate and vitamin B12 concentrations were associated with anemia. CRP was associated to unexplained anemia. However, vitamin A deficiency, which is associated with anemia, was not studied
Disciplines: Medicina
Keyword: Metabolismo y nutrición,
Pediatría,
Salud pública,
Anemia,
Factores nutricionales,
Deficiencia de hierro,
Cobre
Keyword: Medicine,
Metabolism and nutrition,
Pediatrics,
Public health,
Anemia,
Nutritional factors,
Iron deficiency,
Copper
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