Moisture sorption properties and storage stability conditions of a nutraceutical system microencapsulated by spray drying



Document title: Moisture sorption properties and storage stability conditions of a nutraceutical system microencapsulated by spray drying
Journal: Revista mexicana de ingeniería química
Database: PERIÓDICA
System number: 000403656
ISSN: 1665-2738
Authors: 1
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3
1
1
Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de México, Facultad de Química, Toluca, Estado de México. México
2Universidad Autónoma Metropolitana, Departamento de Biotecnología, Iztapalapa, Distrito Federal. México
3Tecnológico de Estudios Superiores de Ecatepec, Departamento de Ingeniería Química y Bioquímica, Ecatepec, Estado de México. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 14
Number: 3
Pages: 601-613
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Se determinaron las isotermas de adsorción de un sistema nutracéutico microencapsulado por secador por aspersión, a 20, 35 y 40°C. Los datos experimentales de las isotermas se ajustaron a los modelos de GAB y Caurie y las funciones termodinámicas integrales (entalpía y entropía) se estimaron con la ecuación de Clausius-Clapeyron. Las ecuaciones de Kelvin y Halsey se adecuaron para el cálculo del radio de poro, el cual se encontró de entre 0.67- 8.15 nm. El punto de máxima estabilidad (mínimo de entropía integral) se encontró entre 3.61 y 3.81 kg H2O/100 kg s.s. (correspondiente a la actividad de agua, aw, de 0.19-0.37). La compensación entalpía-entropía, presentó dos temperaturas isocinéticas. La primera temperatura isocinética, se encontró a bajo contenido de humedad (< 3.81 kg H2O/100 kg s.s.) y fue controlada por cambios en la entropía del agua, mientras que la segunda temperatura isocinética fue controlada por la entalpía (3.81-20 kg H2O/100 kg s.s.)
English abstract The adsorption isotherms of a nutraceutical system microencapsulated by spray drying were determined at 20, 35 and 40 °C. Experimental data of the isotherms were fitted using the GAB and Caurie models and the integral thermodynamic functions (enthalpy and entropy) were estimated by the Clausius-Clapeyron equation. The Kelvin and Halsey equations were adequate for calculation of pore radius which varied from 0.67 to 8.15 nm. The point of maximum stability (minimum integral entropy) was found between 3.61 and 3.81 kg H2O/100 kg d.s. (corresponding to water activity, aw, of 0.19-0.37). Enthalpy-entropy compensation for the microcapsules showed two isokinetic temperatures. The first isokinetic temperature was observed at low moisture contents (< 3.8t kg H2O/100 kg d.s.) and was controlled by changes in the entropy of water, whereas the second isokinetic temperature was considered to be enthalpy-driven (3.81-20 kg H2O/100 kg d.s.)
Disciplines: Química
Keyword: Ingeniería química,
Microencapsulación,
Sistemas nutracéuticos,
Isotermas de adsorción,
Mínimo de entropía integral,
Actividad del agua
Keyword: Chemistry,
Chemical engineering,
Microencapsulation,
Nutraceutical systems,
Adsorption isotherms,
Minimum integral entropy,
Water activity
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