Chitosan-induced production of secondary metabolites in plant extracts of Piper auritum, and the in vitro fungicidal activity against Fusarium oxysporum f. sp. vanillae



Document title: Chitosan-induced production of secondary metabolites in plant extracts of Piper auritum, and the in vitro fungicidal activity against Fusarium oxysporum f. sp. vanillae
Journal: Revista mexicana de fitopatología
Database: PERIÓDICA
System number: 000440647
ISSN: 0185-3309
Authors: 1
1
1
1
2
3
1
Institutions: 1Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Agrícolas, Jalapa, Veracruz. México
2Universidad Veracruzana, Facultad de Bioanálisis, Veracruz. México
3Universite du Quebec, School of Indigenous Studies, Rouyn-Noranda, Quebec. Canadá
Year:
Season: Ene
Volumen: 39
Number: 1
Country: México
Language: Español, inglés
Document type: Nota breve o noticia
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Se probó el efecto del quitosano sobre la producción de metabolitos secundarios de extractos etanólicos de Piper auritum, así como la actividad fungicida in vitro contra Fusarium oxysporum f. sp. vanillae. Las plantas de P. auritum se dividieron en seis parcelas y se añadió quitosano comercial a la mitad de ellas. Se midieron las concentraciones de flavonoides, fenoles, terpenos, alcaloides y ácido salicílico en extractos etanólicos de P. auritum y la actividad antifúngica se midió con la concentración efectiva media (CE50). Las concentraciones totales de flavonoides, fenoles y terpenos fueron más altas con el tratamiento con quitosano (sin quitosano 12.8 versus con quitosano 12.4 μg equivalente de quercetina por mg, 12.6 versus 2.3 μg equivalente de ácido tánico por 10 mg y 16.3 versus 11.6 mg equivalente de mentol por 100 mg). Mientras que la concentración de alcaloides disminuyó mediante la adición de quitosano (de 148.2 a 84.5 μg de equivalente de piperina por mg). La adición de quitosano aumentó la concentración de ácido salicílico (de 1.3 a 2.2 μg de equivalente de ácido salicílico por mg). La concentración de 4 mg mL-1 de extracto etanólico de P. auritum tratado con quitosano inhibió el 100% del crecimiento micelial. El tratamiento con quitosano generó que la CE50 de P. auritum contra F. oxysporum f. sp. vanillae fuera menor (1.5 mg mL-1) respecto al control (5.1 mg mL-1). Se concluye que la adición de quitosano aumentó la producción de metabolitos secundarios y la actividad antifúngica in vitro en extractos de P. auritum
English abstract The effect of chitosan addition on the production of secondary metabolites of Piper auritum ethanolic extracts was tested, as well as the in vitro fungicidal activity against Fusarium oxysporum f. sp. vanillae. Piper auritum plants were divided into six parcels and commercial chitosan was added to half of them. The concentrations of flavonoids, phenols, terpenes, alkaloids and salicylic acid were measured in P. auritum ethanolic extracts and the antifungal activity was measured with the median effective concentration (EC50). The concentrations of total flavonoids, phenols and terpenes were higher with chitosan treatment (respectively 12.8 vs 12.4 μg quercetin equivalent per mg, 12.6 vs. 2.3 μg tannic acid equivalent per 10 mg, and 16.3 vs. 11.6 mg menthol equivalent per 100 mg). However, the alkaloid concentration was reduced by chitosan addition (from 148.2 to 84.5 μg piperine equivalent per mg). Chitosan addition increased the concentration of salicylic acid (from 1.3 to 2.2 μg salicylic acid equivalent per mg). A 4 mg mL-1 ethanolic extract of P. auritum treated with chitosan inhibited 100% of mycelial growth. The EC50 of P. auritum against F. oxysporum f. sp. vanillae was lower with chitosan treatment (1.5 mg mL-1) compared to control (5.1 mg mL-1). Chitosan addition increased secondary metabolite production and in vitro antifungal activity in P. auritum extracts
Disciplines: Agrociencias,
Biología,
Química
Keyword: Fitopatología,
Fitoquímica,
Hongos,
Piper auritum,
Fusarium oxysporum,
Extracto etanólico,
Pimienta,
Piper auritum,
Fusarium oxysporum
Keyword: Phytopathology,
Phytochemistry,
Fungi,
Ethanolic extract,
Pepper
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