Screening of antitopoisomerase, antioxidant, and antimicrobial activities of selected triterpenes and saponins



Document title: Screening of antitopoisomerase, antioxidant, and antimicrobial activities of selected triterpenes and saponins
Journal: Revista latinoamericana de química
Database: PERIÓDICA
System number: 000377102
ISSN: 0370-5943
Authors: 1
1
2
3
1
1
Institutions: 1Universidad del Mar, Instituto de Recursos, Puerto Angel, Oaxaca. México
2Instituto Politécnico Nacional, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, México, Distrito Federal. México
3Universidad Autónoma Chapingo, Preparatoria Agrícola, Chapingo, Estado de México. México
Year:
Volumen: 40
Number: 3
Pages: 165-177
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Se evaluó la actividad antioxidante, antimicrobiana y antitopoisomerasa de un triterpeno tipo bacharano (1 ), cuatro triterpenos tipo oleanano (2-5) y doce saponinas bidesmódicas tipo oleanano (6-17). Los triterpenos 2-4 mostraron actividad antimicrobiana (zona de inhibición en milímetros) en contra de Staphylococcus epidermidis (13.20 ± 0.00; 11.75 ± 0.07; 9.85 ± 0.21, respectivamente), en tanto que el óxido de baccharis (1 ) inhibió el crecimiento de S. epidermidis (14.75 ± 0.35), Candida albicans (20.55 ± 0.92), Escherichia coli (14.80 ± 1.13) y Klebsiella pneumoniae (16.35 ± 0.49). El ácido poligalácico (4), 7, 6, 15 y 16 inhibieron el crecimiento de C. albicans (13.50 ± 0.71; 11.00 ± 00; 8.50 ± 0.71; 11.70 ± 0.14; 10.50 ± 0.71, respectivamente), el crecimiento de S. epidermidis fue inhibido por 8 (9.00 ± 1.41) y 15 (9.00 ± 0.00). Este último compuesto inhibió además el crecimiento de K. pneumoniae (9.50 ± 0.71). En la evaluación antitopoisomerasa de 1-17 usando concentraciones entre 1.8 y 13.8 veces mayores que las correspondientes a los controles positivos (CPT= 0.1435 μM, ETP = 0.0849 μM) se demostró que 1 (1.1726 μM) es inhibidor tipo I de la enzima. El derivado metilado del ácido oleanólico (3a, 0.7128 μM) y las saponinas 9 (0.3650 μM), 13 (0.3294 μM) y 14 (0.3691 μM) mostraron actividad antitopoisomerasa II. En la evaluación antioxidante por el método del radical libre DPPH ningún compuesto mostró actividad significativa
English abstract A baccharane-type triterpene (1), four oleanane-type triterpenes (2-5) and twelve oleanane-type bidesmodic saponins (6-17) were subjected to antioxidant, antimicrobial and antitopoisomerase evaluation. Moderate antimicrobial activity was observed (zone of inhibition in millimeters); triterpenes 2-4 were toxic to Staphylococcus epidermidis (13.20 ± 0.00; 11.75 ± 0.07; 9.85 ± 0.21, respectively), while baccharis oxide (1) inhibited the growth of S. epidermidis (14.75 ± 0.35), Candida albicans (20.55 ± 0.92), Escherichia coli (14.80 ± 1.13) and Klebsiella pneumoniae (16.35 ± 0.49). Polygalacic acid (4), 6, 7, 15 and 16 showed growth inhibition of C. albicans (13.50 ± 0.71; 11.00 ± 00; 8.50 ± 0.71; 11.70 ± 0.14; 10.50 ± 0.71, respectively). The growth inhibition of S. epidermidis was achieved by 8 (9.00 ± 1.41) and 15 (9.00 ± 0.00); while the last compound inhibited the growth of K. pneumoniae (9.50 ± 0.71). The tested compound concentration for antitopoisomerase activity was between 1.8-13.8 times of those used as positive controls (CPT= 0.1435 μM, ETP = 0.0849 μM), showing that 1 (1.1726 μM), is topoisomerase I inhibitor. Methylated oleanolic acid (3a, 0.7128 μM), together with 9 (0.3650 μM), 13 (0.3294 μM) and 14 (0.3691 μM) showed antitopoisomerase II activity. None of all tested compounds showed significant antioxidant activity using the DPPH method
Disciplines: Química,
Biología
Keyword: Fitoquímica,
Angiospermas,
Baccharis conferta,
Topoisomerasas,
Saponinas,
Acido poligalácico,
Actividad antimicrobiana
Keyword: Chemistry,
Biology,
Phytochemistry,
Angiosperms,
Saponins,
Polygalacic acid,
Antimicrobial activity
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