Impacto de la productividad y eficiencia técnica de los granos básicos en Nicaragua, 1961 – 2013



Document title: Impacto de la productividad y eficiencia técnica de los granos básicos en Nicaragua, 1961 – 2013
Journal: Revista iberoamericana de bioeconomía y cambio climático
Database:
System number: 000551408
ISSN: 2410-7980
Authors: 1
2
3
4
5
6
Institutions: 1Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua. Nicaragua,
2Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León. Nicaragua,
3Instituto de Geografía Tropical. Cuba,
4Universidad de Córdoba. España,
5Universidad Nacional Autónoma de Honduras. Honduras,
6Universidad de Costa Rica. Costa Rica,
Year:
Volumen: 2
Number: 1
Pages: 411-436
Country: Nicaragua
Language: Español
English abstract The present study focused on measuring the impact of the technologies implemented to the production of basic grains in Nicaragua to improve the total productivity of the factors (PTF), considering the climate variability. The database of the FAO for the items: Rice, corn, and beans. The methodology of the indices of Malmquist, measures the total productivity of the factors and explains the causes of these in bases on Technology and Technical Efficiency. This in turn is explained by the Efficiency to scale and pure efficiency. The results show a behaviornon-uniform indicator of the PTF indicator for each of the items studied (rice, beans, and corn) during the period 1961 - 2013. In addition, it is observed that the evolution of The indicators obtained are explained from the indicators of technological change(seed) with little incidence of the technical efficiency indicator in such behavior.The bean crop was the item that showed the greatest evolution in its PTF indicatorwith 12%, followed by the cultivation of rice with 11% and the cultivation of corn with 5%.
Spanish abstract El presente estudio se centró en medir el impacto de las tecnologías implementadas en los granos básicos de Nicaragua para mejorar la productividad total de los factores  (PTF), considerando la variabilidad del clima. Se utilizó la base de datos de la FAO  para los rubros: Arroz, maíz y frijol. Se aplicó la metodología de los índices de Malmquist, que mide la productividad total de los factores  y  explica las causas de estas en bases a la Tecnología y la Eficiencia Técnica. Esta a su vez es explicada por la Eficiencia a escala y la Eficiencia pura.   Los resultados evidencian un comportamiento no uniforme del indicador PTF para cada uno de los rubros estudiados (arroz, frijol y maíz) durante el período 1961 – 2013. Además se observa que la evolución de los indicadores obtenidos se explica a partir de los indicadores de cambio tecnológico con poca  incidencia del indicador de eficiencia técnica en tal comportamiento. El cultivo del frijol es el rubro que presenta una mayor evolución en su indicador PTF con un 12%, seguido del cultivo del arroz con un 11% y el cultivo del maíz con un 5%.
Keyword: Productividad,
Eficiencia técnica,
Tecnología,
Eficiencia a escala,
Eficiencia pura
Keyword: Productivity,
Technical efficiency,
Technology,
Scale Efficiency,
Pure efficiency
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