Effect of Spirulina platensis meal as feed additive on growth, survival and development in Litopenaeus schmitti shrimp larvae



Document title: Effect of Spirulina platensis meal as feed additive on growth, survival and development in Litopenaeus schmitti shrimp larvae
Journal: Revista de investigaciones marinas
Database: PERIÓDICA
System number: 000376101
ISSN: 1991-6086
Authors: 1
2
3
1
3
Institutions: 1Centro de Investigaciones Pesqueras, La Habana. Cuba
2Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México
3Universidad de La Habana, Centro de Investigaciones Marinas, La Habana. Cuba
Year:
Volumen: 26
Number: 3
Pages: 235-241
Country: Cuba
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental
Spanish abstract Con el objetivo de evaluar el efecto de la harina de Spirulina platensis en dietas microparticuladas para larvas de camarón blanco Litopenaeus schmitti, se desarrolló un diseño totalmente al azar con 4 tratamientos y tres réplicas. Se evaluaron tres dietas artificiales (0, 2,5 y 5% de inclusión de harina de Spirulina) y un control alimentado con Artemia a razón de 5 nauplios.ml-1, desde mysis I (MI) hasta la primera postlarva (PL1), durante 120 horas. Al final del experimento se determinó la talla final y la supervivencia, y se calculó el índice de desarrollo. Se realizó el cómputo químico de las dietas, tomando como referencia el patrón aminoacídico de las postlarvas de L. schmitti. Triptofano e histidina fueron el primer y segundo aminoácidos limitantes en todos los tratamientos. La supervivencia se mantuvo cerca del 80% para todos los casos. El crecimiento de las larvas no presentó diferencias significativas (p>0.05) entre los alimentos microparticulados ensayados, obteniéndose la talla final mayor al utilizar nauplios de Artemia. Las larvas que consumieron el alimento vivo y la dieta microparticulada enriquecida con 5% de Spirulina alcanzaron los mayores valores de índice de desarrollo
English abstract To evaluate the effect of Spirulina platensis inclusion in microdiets for white shrimp Litopenaeus schmitti larvae, a completely randomized experimental design was developed with 4 treatments and three replicates. Diets with 3 inclusion levels (0, 2.5 and 5%) were prepared. A control was fed Artemia nauplii. Larvae were fed for 120 hours from mysis I to postlavae 1 every 4 h, and water quality parameters were measured daily. At the end of the experiment survival was determined, and the development index of the larvae was calculated. The chemical score of the diet was also determined, using the L. schmitti postlarvae amino-acid pattern as reference. Triptophan and hystidine were the first and second limiting amino acids in the diets. Survival was around 80% for all treatments. When compared to the control, final postlarval size was significantly smaller. However, the development index (DI) showed that larvae fed diets containing 5% Spirulina platensis meal was superior to the rest of the diets and similar to the Artemia nauplii (p<0.05)
Disciplines: Biología,
Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Algas,
Biología acuática,
Nutrición animal,
Cultivo de camarón,
Larvas,
Aditivos alimenticios,
Litopenaeus schmitti,
Spirulina platensis
Keyword: Biology,
Veterinary medicine and animal husbandry,
Algae,
Aquatic biology,
Animal nutrition,
Shrimp culture,
Larvae,
Feed additive,
Litopenaeus schmitti,
Spirulina platensis
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