Physicochemical quality parameters in guava fruit with presence of larvae of Conotrachelus dimidiatus (Champion) (Coleoptera: Curculionidae)



Document title: Physicochemical quality parameters in guava fruit with presence of larvae of Conotrachelus dimidiatus (Champion) (Coleoptera: Curculionidae)
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000434126
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
2
3
2
1
Institutions: 1Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de la Costa Sur, Autlán de Navarro, Jalisco. México
2Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Fitotecnia, Texcoco, Estado de México. México
3Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrotecnológicas, Chihuahua. México
Year:
Season: May-Ago
Volumen: 25
Number: 2
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract El objetivo de esta investigación fue evaluar algunos parámetros fisicoquímicos de calidad en frutos de guayaba con presencia de Conotrachelus dimidiatus (Champion) en estado larval. Se estableció un diseño experimental completamente al azar con 15 y 24 repeticiones. Se determinó el peso, firmeza, diámetro, longitud, color, sólidos solubles totales, acidez titulable y vitamina C en frutos de guayaba variedad Media China. La presencia de larvas de C. dimidiatus disminuyó significativamente el peso, la longitud y el diámetro ecuatorial del fruto al presentar valores de 20.73 g, 37.96 mm y 31.36 mm, respectivamente. El contenido de vitamina C decreció de 11.71 a 2.80 mg∙100 g-1. El crecimiento y desarrollo de C. dimidiatus al interior del fruto hace necesario implementar métodos eficientes de control que permitan la cosecha de frutos inocuos para su consumo
English abstract This research aimed to evaluate some physicochemical quality parameters in guava fruit with presence of Conotrachelus dimidiatus (Champion) in larval stage. A completely randomized experimental design with 15 and 24 replicates was established. The weight, firmness, diameter, length, color, total soluble solids, titratable acidity and vitamin C in fruit of guava variety Media China were determined. The presence of C. dimidiatus larvae significantly decreased fruit weight, length and equatorial diameter, presenting values of 20.73 g, 37.96 mm and 31.36 mm, respectively. Vitamin C content decreased from 11.71 to 2.80 mg∙100 g-1. The growth and development of C. dimidiatus inside the fruit makes it necessary to implement efficient control methods that allow the harvesting of innocuous fruit for consumption
Disciplines: Agrociencias,
Biología
Keyword: Frutales,
Fitopatología,
Insectos,
Guayaba,
Psidium guajava,
Conotrachelus dimidiatus,
Coleoptera,
Postcosecha,
Sólidos solubles,
Acido ascórbico,
Características fisicoquímicas
Keyword: Fruit trees,
Phytopathology,
Insects,
Guava,
Psidium guajava,
Conotrachelus dimidiatus,
Coleoptera,
Postharvest,
Soluble solids,
Ascorbic acid,
Physicochemical characteristics
Full text: Texto completo (Ver HTML) Texto completo (Ver PDF)