Phenology of the ‘Hass’ avocado in the State of Mexico, Mexico



Document title: Phenology of the ‘Hass’ avocado in the State of Mexico, Mexico
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000451055
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
1
2
1
1
3
Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de México, Tenancingo, Estado de México. México
2Secretaría de Desarrollo Agropecuario, Metepec, Estado de México. México
3Fundación Salvador Sánchez Colín CICTAMEX S.C., Coatepec Harinas, Estado de México. México
Year:
Season: May-Ago
Volumen: 27
Number: 2
Pages: 113-134
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract El cultivo de aguacate en el Estado de México representa el tercer lugar de producción en México con 11,296 ha, en donde la variedad predominante es ‘Hass’. Por desconocimiento de su desarrollo, en los diferentes ambientes, su manejo agronómico resulta altamente heterogéneo, ya que se basa en experiencias de otros estados. El objetivo de este estudio fue analizar, describir y cuantificar el desarrollo fenológico de aguacate ‘Hass’ en tres ambientes del Estado de México. Se registró el desarrollo vegetativo, floración, raíz y fruto de aguacate ‘Hass’ durante el ciclo 2011-2012. Se distinguieron dos épocas de crecimiento vegetativo (diciembre-abril y octubre-noviembre), floración (diciembre-febrero y agosto-octubre), cosecha (noviembre-febrero y agosto-octubre) y crecimiento de raíz (abril-julio y octubre-diciembre). Los crecimientos vegetativo (0.40 y 0.06 cm de incremento en longitud y diámetro de brote, respectivamente) y de raíz (36 y 24 g de peso fresco y materia seca, respectivamente) fueron menores que el de fruto (70.1 mm de incremento en diámetro) en Coatepec Harinas (templada con suelo andosol e isotermas de 14-18 °C). En contraste, los mismos crecimientos fueron mayores en las localidades con suelo cambisol-luvisol e isotermas de 16 a 20 °C: Ixtapan del Oro (templada-semicálida, con 0.69 y 0.12 cm de brote, y 56 y 48.8 g en raíz) y Temascaltepec (semicálida, con 0.78 y 0.23 cm en brote, y 69.3 y 31.3 g en raíz), pero menores incrementos en fruto (59.4 y 56.6 mm, respectivamente). Las diferencias fenológicas observadas entre ambientes servirán para el manejo técnico del cultivo
English abstract Avocado is the third most produced crop in the State of Mexico, with 11,296 ha, where the predominant variety is ‘Hass.’ Due to a lack of knowledge about its development in different environments, its agronomic management is highly heterogeneous, since it is based on experiences in other states. The objective of this study was to analyze, describe and quantify the phenological development of ‘Hass’ avocado in three environments in the State of Mexico. The vegetative, flowering, root and fruit development of ‘Hass’ avocado was recorded during the 2011-2012 cycle. Two periods were distinguished for vegetative growth (December-April and October-November), flowering (December-February and August-October), harvest (November-February and August-October) and root growth (April-July and October-December). The vegetative growth (0.40 and 0.06 cm increase in shoot length and diameter, respectively) and root growth (36 and 24 g fresh weight and dry matter, respectively) were lower than fruit growth (70.1 mm increase in diameter) in Coatepec Harinas (temperate with andosol soil and isotherms from 14-18 °C). In contrast, the same growth measurements were higher in the localities with cambisol-luvisol soil and isotherms from 16-20 °C: Ixtapan del Oro (temperate/semi-warm, with 0.69 and 0.12 cm in shoot, and 56 and 48.8 g in root) and Temascaltepec (semi-warm, with 0.78 and 0.23 cm in shoot, and 69.3 and 31.3 g in root), but lower increases in fruit (59.4 and 56.6 mm, respectively). The phenological differences observed among environments will be useful for the technical management of the crop
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Plantas para uso industrial,
Aguacate Hass,
Persea americana,
Fenología,
Estado de México,
México,
Clima,
Suelos
Keyword: Plants for industrial use,
Hass avocado,
Persea americana,
Phenology,
State of Mexico,
Mexico,
Climate,
Soils
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