Micropropagation of Stevia rebaudiana in temporary immersion systems as an alternative horticultural production method



Document title: Micropropagation of Stevia rebaudiana in temporary immersion systems as an alternative horticultural production method
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000434274
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
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Institutions: 1Instituto Tecnológico de Costa Rica, Centro de Investigación en Biotecnología, Cartago. Costa Rica
Year:
Season: Ene-Abr
Volumen: 24
Number: 1
Country: México
Language: Español, inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Stevia rebaudiana, conocida como hierba dulce, produce en sus hojas un edulcorante debido a la presencia de glicósidos de esteviol (esteviósido y rebaudiósido); sin embargo, su semilla presenta problemas de germinación, por lo que se han estudiado diversos sistemas de inmersión temporal (SIT) para su producción. Los objetivos de este estudio fueron escalar la producción in vitro de dos cultivares de S. rebaudiana utilizando RITA®, BIT® y SETIS®, y evaluar la producción de biomasa en campo. Los cultivares estudiados fueron ‘Morita II’ y ‘Silvestre’. Las etapas de producción de ambos cultivares fueron: in vitro, medio líquido (con tres SIT: RITA®, BIT® y SETIS®), invernadero y finalmente se llevaron a campo. En cada SIT se evaluaron cinco medios distintos, variando en cada uno las concentraciones de sacarosa, pantotenato de calcio y ácido giberélico. Los tratamientos produjeron plantas vigorosas, mayor número de hojas, brotes y tasa de multiplicación. Ambos cultivares tuvieron mayor longitud de tallo en BIT. Bajo este mismo sistema ‘Morita II’ produjo ocho brotes por planta, mientras que en SETIS solo tres. ‘Silvestre’ tuvo dos brotes por planta con los dos SIT. En ambos cultivares, sin importar el SIT, la sobrevivencia en invernadero y la producción de follaje en campo fueron muy similares. Por lo anterior, la selección del material deberá hacerse con base en el contenido de esteviósidos y en la adaptación del cultivar al sitio de siembra. Todos los SIT evaluados permitieron el escalamiento de la producción de plantas, y ambos materiales son promisorios para la siembra
English abstract Stevia rebaudiana, known as sweetleaf, produces a sweetener in its leaves due to the presence of steviol glycosides (stevioside and rebaudioside); however, its seed has germination problems, which is why various temporary immersion systems (TIS) have been studied for its production. The objectives of this study were to scale up the in vitro production of two S. rebaudiana cultivars using RITA®, BIT® and SETIS®, and to evaluate the production of biomass in the field. The studied cultivars were ‘Morita II’ and ‘Silvestre’. The production stages of both cultivars were: in vitro, liquid medium (with three TIS: RITA®, BIT® and SETIS®), greenhouse and finally they were taken to the field. In each TIS, five different media were evaluated, varying in each one the concentrations of sucrose, calcium pantothenate and gibberellic acid. The treatments produced vigorous plants, a greater number of leaves and shoots, and a higher multiplication rate. Both cultivars had greater stem length in BIT. Under this same system 'Morita II' produced eight shoots per plant, while in SETIS only three. ‘Silvestre’ had two shoots per plant with the two TIS. In both cultivars, regardless of the TIS, greenhouse survival and foliage production in the field were very similar. Therefore, the selection of the material should be based on the content of steviosides and the adaptation of the cultivar to the planting site. All TIS evaluated allowed scaling-up plant production, and both materials are promising for planting
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Hortalizas,
Stevia rebaudiana,
Micropropagación,
Sistemas de inmersión temporal (SIT)
Keyword: Vegetables,
Stevia rebaudiana,
Micropropagation,
Temporary immersion systems (TIS)
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