Analysis of growth and yield of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) grown hydroponically under greenhouse conditions



Document title: Analysis of growth and yield of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) grown hydroponically under greenhouse conditions
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000434283
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de México, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Cuernavaca, Morelos. México
2Colegio de Postgraduados, Texcoco, Estado de México. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 24
Number: 3
Country: México
Language: Español, inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract La uchuva (Physalis peruviana L.) es un fruto exótico con un mercado internacional en crecimiento, y en México existe escasa investigación sobre su crecimiento y nutrición mineral. Por lo que el objetivo del presente estudio fue determinar la dinámica de crecimiento y el rendimiento del cultivo de uchuva en función de tres concentraciones de la solución nutritiva Steiner (50, 100 y 150 %) bajo condiciones de invernadero. El experimento se estableció en Cuernavaca, Morelos, México (18º 58’ 51’’ latitud norte y 99º 13’ 55’’ longitud oeste, a 1,866 msnm). Se determinaron las unidades calor (UC) acumuladas y se registró la ocurrencia de las fases fenológicas durante el desarrollo del cultivo. El crecimiento del cultivo se evaluó a través del número de hojas, área foliar y materia seca acumulada por planta. En la cosecha se registró el número y peso de frutos (con y sin cáliz). La fenología del cultivo de uchuva se favoreció con la mayor concentración de la solución nutritiva, al requerir 1,370 UC de trasplante a madurez de consumo; esto representó 15 y 5 días de precocidad en comparación con las otras concentraciones: 1,527 UC (50 %) y 1,435 UC (100 %), respectivamente. La mayor producción de hojas, área foliar, materia seca, tasa de crecimiento del cultivo y peso de frutos (con y sin cáliz) se obtuvo con la solución nutritiva de Steiner al 100 y 150 %; por lo que se sugiere emplear la solución al 100 %
English abstract The cape gooseberry (Physalis peruviana L.) is an exotic fruit with a growing international market. In Mexico, there is little research on its growth and mineral nutrition. Therefore, the objective of this study was to determine the growth dynamics and yield of cape gooseberry cultivation based on three Steiner nutrient solution concentrations (50, 100 and 150 %) under greenhouse conditions. The experiment was established in Cuernavaca, Morelos, Mexico (18º 58’ 51’’ North latitude and 99º 13’ 55’’ West longitude, at 1,866 masl). The accumulated heat units (HU) were determined and the occurrence of the phenological phases was recorded during crop development. Crop growth was assessed through the number of leaves, leaf area and dry matter accumulated per plant. At harvest, the number and weight of fruits (with and without calyx) were recorded. The phenology of cape gooseberry cultivation was favored with the highest concentration of the nutrient solution, requiring 1,370 HU from transplant to ripeness; this represented 15 and 5 days of precocity compared to the other concentrations: 1,527 HU (50 %) and 1,435 HU (100 %), respectively. The highest leaf production, leaf area, dry matter, crop growth rate and fruit weight (with and without calyx) were obtained with the Steiner nutrient solution at 100 and 150 %, so it is suggested to use the 100 % solution
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Plantas para uso industrial,
Fisiología vegetal,
Physalis peruviana,
Uchuva,
Tasa de crecimiento,
Hidroponia,
Invernaderos
Keyword: Plants for industrial use,
Plant physiology,
Physalis peruviana,
Uchuva,
Growth rate,
Hydroponics,
Greenhouses
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