Journal: | Perspectivas en nutrición humana |
Database: | CLASE |
System number: | 000299470 |
ISSN: | 0124-4108 |
Authors: | Manjarrés Correa, Luz Mariela1 |
Institutions: | 1Universidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y Dietética, Medellín, Antioquia. Colombia |
Year: | 2007 |
Season: | Jul-Dic |
Volumen: | 9 |
Number: | 2 |
Pages: | 155-163 |
Country: | Colombia |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico |
Spanish abstract | La evaluación de la ingesta dietética es importante para los investigadores de salud y para los planificadores de políticas públicas, sin embargo, una de las principales limitantes para obtener información confiable está relacionada con la definición de la cantidad de alimentos ingeridos por los sujetos. Lo anterior ha motivado a los organismos internacionales a promover el desarrollo de metodologías que contribuyan a subsanar esta dificultad. En consideración a las razones que soportan la necesidad de obtener información válida y precisar la cantidad de alimentos ingeridos, se comparte la experiencia obtenida en el ajuste y diseño de modelos de alimentos, figuras geométricas y álbum de fotografías, los cuales facilitaron la recolección y digitación de los datos de ingesta dietética en la Encuesta Nacional de la Situación Nutricional de Colombia 2005 (ENSIN) y permitió la definición de las prevalencias de riesgo de deficiencia de nutrientes |
English abstract | Assessing food intake has been considered an important fact by researchers and people working on nutritional guides that are based on food’s production, importation, distribution and consumption. However, there is not a specific method that allows researchers to measure food intake precisely, therefore international organizations are working hard trying to develop methods that let asses accurately food intake and their nutrients for human research. Previous studies about methods to asses food intake has been evaluated and adjusted. therefore to obtain accurate information about food intake, we design a specific method, based on three-dimensional geometric figures food models; and pictures coded and set up in a book, additionally these models were used to collect data of food consumption in the National survey about nutritional situation of Colombia population in 2005 (ENSIN), it made possible to identify nutritional risks and specific nutrient deficiencies |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Metabolismo y nutrición, Colombia, Consumo de alimentos, Porciones, Dietas, Ingesta de alimentos, Alimentos |
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