Single point calibration for quantitative speciation of selenomethionine in yeast Saccharomyces cerevisiae by HPLC-ICP-MS: using reliable, traceable and comparable measurements



Document title: Single point calibration for quantitative speciation of selenomethionine in yeast Saccharomyces cerevisiae by HPLC-ICP-MS: using reliable, traceable and comparable measurements
Journal: Journal of the Mexican Chemical Society
Database: PERIÓDICA
System number: 000430089
ISSN: 1870-249X
Authors: 1
1
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1
2
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Institutions: 1National Institute of Metrology, Chemical Metrology Division, Duque de Caxias, Rio de Janeiro. Brasil
2Universidad de Oviedo, Departamento de Física y Química Analítica, Oviedo. España
Year:
Season: Abr-Jun
Volumen: 62
Number: 2
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract La producción de material de referencia certificado de selenio y selenometionina en levadura (Saccharomyces cerevisiae) y los correspondientes estudios de certificación de homogeneidad, estabilidad y caracterización, se han llevado a cabo con anterioridad en nuestro laboratorio. Basándonos en los resultados y la experiencia de nuestro laboratorio en Metrología y según la bibliografía, discutimos aquí las ventajas y limitaciones de la calibración de “un punto” como un método alternativo a la curva de calibración clásica. Se verificó la trazabilidad del método al SI para asegurar una determinación robusta. Como analito modelo, se determina la especie de selenio, seleniometionina, presente en muestras de levadura. Los resultados obtenidos por ambos métodos (curva de calibración y la calibración de “un punto”) muestran una buena concordancia. Esta aproximación simple demostró su utilidad para el control rutinario de selenometionina en suplementos comerciales de levadura y su potencial para el análisis cuantitativo rutinario general de las otras importantes especies de selenio de interés en otros suplementos enriquecidos en Se comercializados en Latinoamérica (es decir, champiñones, ajo, etc.)
English abstract The production of selenium and selenomethionine certified reference material in yeast (Saccharomyces cerevisiae) and certification studies for its homogeneity, stability and characterization, have been accomplished before in our laboratory. Based on such results and experience of our laboratory in Metrology and according to literature, we discuss here the advantages and limitations of the calibration by “single point” as an alternative method to the classical calibration curve. The method traceability to the SI is checked in order to secure a robust determination. As the model analyte the mass fraction of the Se species selenomethionine is measured and compared in yeast samples. Results showed that a good agreement was obtained by both methods (the reference one of the calibration curve and “single point calibration”). This simple approach can be used for routine control of selenomethionine in commercial supplements of yeast samples, but the work carried out demonstrated its potential for the general routine quantitative analysis of the possible and important selenium species in other Se-enriched supplements commercialised in Latin America (i.e. mushrooms, garlic etc)
Disciplines: Química
Keyword: Química analítica,
Selenio,
Selenometionina,
Calibración,
ICP–MS,
Levaduras,
Saccharomyces cerevisiae,
HPLC-MS
Keyword: Analytical chemistry,
Selenium,
Yeast,
Saccharomyces cerevisiae,
Selenomethionine,
Calibration,
ICP-MS,
HPLC-MS
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