Monoenzymatic lipase potentiometric biosensor for the food analysis based on a ph sensitive graphite-epoxy composite as transducer



Document title: Monoenzymatic lipase potentiometric biosensor for the food analysis based on a ph sensitive graphite-epoxy composite as transducer
Journal: Journal of the Mexican Chemical Society
Database: PERIÓDICA
System number: 000384132
ISSN: 1665-9686
Authors: 1
1
1
1
Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo, Area Académica de Química, Pachuca, Hidalgo. México
Year:
Season: Ene-Mar
Volumen: 59
Number: 1
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract En este trabajo se reporta el desarrollo de un biosensor potenciométrico basado en el uso de la enzima lipasa inmovilizada en una membrana de Nafion sobre un transductor de grafito-epoxi. Este dispositivo ha sido utilizado para cuantificar triglicéridos en muestras de alimentos a partir de los extractos acuosos obtenidos por emulsión con goma arábiga. La metodología propuesta no presenta diferencias significativas con la determinación espectrofotométrica utilizada como contraste. Este trabajo constituye el primer reporte de un biosensor potenciométrico basado en la detección de cambios de pH utilizando un transductor de composite grafito-epoxi y el primer biosensor potenciométrico de triglicéridos que no está basado en transductores ISFET. La metodología diseñada es una alternativa simple y de bajo costo que minimiza el uso de disolventes orgánicos sin afectar la precisión y exactitud de los análisis en muestras de alimentos complejos, tales como mantequilla, papas fritas y pan dulce
English abstract In this paper the development of a potentiometric biosensor based on the use of the enzyme lipase immobilized in a Nafion membrane on a graphite-epoxy transducer is reported. This device has been used to quantify triglycerides in food samples from the aqueous extracts obtained by emulsion with Arabic gum. The proposed methodology does not present significant differences with the spectrophotometric determination used as contrast. This work constitutes the first report of a potentiometric biosensor based on the detection of changes of pH using a graphite-epoxy composite transducer and the first potentiometric triglyceride biosensor which is not based in ISFET transducers. The methodology designed is a simple and inexpensive alternative that minimizes the use of organic solvents without affecting the precision and accuracy of the analysis in complex food samples such as butter, chips and pastries
Disciplines: Ingeniería,
Química
Keyword: Equipo y maquinaria,
Química de alimentos,
Química orgánica,
Biosensores,
Triglicéridos,
Grafito-epoxi,
Análisis de alimentos,
Goma arábica,
Lipasas,
pH
Keyword: Engineering,
Chemistry,
Equipment and machinery,
Food chemistry,
Organic chemistry,
Biosensors,
pH,
Triglycerides,
Graphite-epoxy,
Food analysis,
Arabic gum,
Lipases
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