Proteasas alcalinas de una cepa nativa de Bacillus sp Alcalofílico



Document title: Proteasas alcalinas de una cepa nativa de Bacillus sp Alcalofílico
Journal: Ingeniería y ciencia
Database: PERIÓDICA
System number: 000272798
ISSN: 1794-9165
Authors: 1
Institutions: 1Universidad EAFIT, Grupo de Investigación Ingeniería de Procesos Agroalimentarios y Biotecnológicos, Medellín, Antioquia. Colombia
Year:
Season: Mar
Volumen: 2
Number: 3
Pages: 29-38
Country: Colombia
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Se evaluó el efecto de cuatro fuentes de nitrógeno sobre la actividad enzimática de proteasas alcalinas, secretadas por una cepa nativa de Bacillus sp Alcalofílico, cultivada a diferentes concentraciones de LMF (Licor de Maíz Fermentado). El crecimiento de la cepa no es afectado por los pH de inoculación de 7,0; 8,5 y 9,5; en contraste con la actividad enzimática y producción de proteína verdadera, que tuvieron sus mejores resultados a pH inicial de 8,5. A este pH se evaluaron dos fuentes de nitrógeno orgánico (extracto de levadura y peptona) y dos inorgánicos (NH4Cl y NaNO3). Con la peptona se presentó la mejor actividad enzimática, a una relación molar C/N entre 1 y 2. Para el intervalo estudiado de% LMF (0,5 a 2% p/v), la concentración del LMF no incide sobre la actividad enzimática
English abstract The effect of four nitrogen sources on the enzymatic activity of alkaline pro- teases from a wild strain of Alkalophilic Bacillus sp cultivated to different concentrations from CSL (Corn Steep Liquor). was evaluated. The growth of the strain is not affected by pH of inoculation of 7,0, 8,5 and 9,5, in contrast to the enzymatic activity and true protein production, that had their better results to initial pH of 8,5. To this initial pH of 8,5; two organic nitrogen sources (yeast extract and peptone) and two inorganic ones were evaluated (NH4Cl and NaNO3). With peptone the best enzymatic activity to a relation appeared to molar C/N between 1 and 2 was found. For the studied interval of % CSL (0,5 to 2% p/v) the concentration of the CSL does not affect the enzymatic activity
Disciplines: Química
Keyword: Bioquímica,
Enzimas,
Proteasas,
Proteasa alcalina,
Nitrógeno,
Bacillus
Keyword: Chemistry,
Biochemistry,
Enzymes,
Proteases,
Alkaline protease,
Nitrogen,
Bacillus
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