Evaluating the efficacy of commercially available aflatoxin binders for decreasing the effects of aflatoxicosis on Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei



Document title: Evaluating the efficacy of commercially available aflatoxin binders for decreasing the effects of aflatoxicosis on Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei
Journal: Hidrobiológica (México, D.F.)
Database: PERIÓDICA
System number: 000425609
ISSN: 0188-8897
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas, San Nicolás de los Garza, Nuevo León. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 27
Number: 3
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Aplicado, descriptivo
Spanish abstract Antecedentes: La alimentación de dietas contaminadas con aflatoxina a juveniles de camarón reduce la ingesta de ali mento, la tasa de crecimiento suprime el sistema inmunológico y causa lesiones hepáticas y en algunos casos, disminuye las tasas de sobrevivencia. Hay escasa información sobre la efectividad de los aglutinantes de aflatoxinas comercial mente disponibles para reducir la aflatoxicosis en camarones. Objetivos: Se investigó el efecto del maíz naturalmente contaminado con aflatoxinas sobre el rendimiento de crecimiento y la eficiencia de retención de nitrógeno de juveniles de camarón blanco L. vannamei y el potencial de tres aditivos anti-aflatoxina comercialmente disponibles. Métodos: 20 tanques (60L) fueron almacenados con 10 camarones con un peso de 210±4mg. Los tanques se dividieron en cinco tratamientos con cuatro repeticiones cada uno. Los camarones fueron alimentados dos veces al día con la dieta contaminada (75 μg kg-1 de aflatoxinas totales), la dieta contaminada suplementada con 2 g kg-1 de Aflabalan®, 2 g kg-1 de Mycosorb® y 2,5 g kg-1 de Mycoflix plus®, y la dieta no contaminada como grupo control durante 42 días. Resultados: Para la dieta que contenía aflatoxina sin agentes secuestrantes, el consumo, la tasa de crecimiento y la eficiencia de retención de nitrógeno fueron significativamente menores que el tratamiento de control. Las dietas experimentales no afectaron la tasa de conversión alimenticia ni las tasas de supervivencia en ningún tratamiento. La inclusión de cualquiera de los aglutinantes de aflatoxinas evaluados en el presente estudio no produjo tasas de crecimiento comparables a las de los camarones alimentados con la dieta no contaminada. Conclusiones: Las aflatoxinas disminuyeron el rendimiento de crecimiento en una población de juveniles de camarón blanco L. vannamei. Aunque todos los aglutinantes de aflatoxinas evaluados en este estudio causaron una mejora, no fueron eficaces para rev
English abstract Background: Feeding aflatoxin-contaminated diets to shrimp juveniles reduces feed intake and growth rate, suppresses the immune system, causes hepatic lesions, and, in some cases, decreases survival rates. There is scarce information on the effectiveness of commercially available aflatoxin binders to reduce aflatoxicosis in shrimp. Goals: We investigated the effect of corn that was naturally contaminated with aflatoxins on the growth performance and nitrogen retention efficiency of white shrimp juveniles L. vannamei and the potential of three commercially available anti-aflatoxin additives. Methods: 20 tanks (60L) were stocked with 10 shrimp weighing 210±4mg. Tanks were divided into five treatments with four replicates each. Shrimp were fed twice daily with either the contaminated diet (75 μg kg-1 total aflatoxins), the contaminated diet supplemented with 2 g kg-1 Aflabalan®, 2 g kg-1 Mycosorb®, and 2.5 g kg-1 Mycoflix plus®, or the uncon taminated diet to the control group for 42 days. Results: In terms of the diet containing aflatoxin without binding agents, the consumption, growth rate, and nitrogen-retention efficiency were significantly lower than the control treatment. The experimental diets did not affect the feed conversion ratio or survival rates in any treatment. The inclusion of any of the aflatoxin binders evaluated in the present study did not produce growth rates comparable to those of shrimp fed the uncontaminated diet. Conclusions: Aflatoxins decreased growth performance in a population of white shrimp juveniles L. vannamei. Although all the aflatoxin binders evaluated in this study caused an improvement, they were not effective in reversing all the negative effects caused by feeding aflatoxin-contaminated diets to white shrimp juveniles L. vannamei
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Crustáceos,
Nutrición animal,
Cultivo de camarón,
Alimentos comerciales,
Aflatoxicosis,
Aflatoxinas,
Camarón,
Litopenaeus vannamei,
Secuestrantes químicos
Keyword: Crustaceans,
Animal nutrition,
Shrimp culture,
Aflatoxins,
Chemical quenchers,
Litopenaeus vannamei,
Aflatoxicosis,
Commercial food
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