Changes in mortality rates during the larval stage of the Pacific white shrimp ( Litopenaeus vannamei ) on the basis of algal ( Chaetoceros calcitrans or Tetraselmis suecica ) food density



Document title: Changes in mortality rates during the larval stage of the Pacific white shrimp ( Litopenaeus vannamei ) on the basis of algal ( Chaetoceros calcitrans or Tetraselmis suecica ) food density
Journal: Ecosistemas y recursos agropecuarios
Database: PERIÓDICA
System number: 000405614
ISSN: 2007-9028
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Instituto Politécnico Nacional, Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas, La Paz, Baja California Sur. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 3
Number: 9
Pages: 415-420
Country: México
Language: Inglés
Document type: Nota breve o noticia
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract En el cultivo de camarón, los estadios larvales presentan altas mortalidades, particularmente en el estadio de zoea, debido al inicio de la alimentación fitoplanctófaga y principalmente por una inadecuada selección de la especie de microalga y de densidad celular suministrada como alimento en laboratorios de producción larvaria. Diversas microalgas son usadas como alimento en la larvicultura del camarón; las más comunes son Chaetoceros calcitrans y Tetraselmis suecica. En el presente trabajo se cuantificaron los cambios en las tasas de mortalidad de larvas en estadio de zoea de L. vannamei alimentadas con C. calcitrans o T. suecica a diferentes densidades celulares. Los resultados mostraron mayores mortalidades en larvas de L. vannamei cuando se alimentaron con T. suecica en comparación con C. calcitrans. Este estudio demostró que cuando las larvas en zoea comienzan a alimentarse de fitoplancton, son altamente sensibles al tipo de microalga y a la densidad celular suministrada, lo cual afecta significativamente la sobrevivencia de larvas de L. vannamei
English abstract In the shrimp culture, larval stages have high mortality rates, particularly in the zoea stage, this because to the star of phytoplankton feeding and an inadequate microalga species and cell density used in commercial hatcheries. Several microalgae species are used as food in shrimp larviculture, and the most common are Chaetoceros calcitrans and Tetraselmis suecica. Therefore, in this study, we quantified changes in the mortality rates of zoea larvae of L. vannamei fed either C. calcitrans or T. suecica at different cell densities. Results showed higher mortality rates when fed L. vannamei larvae with T. suecica than C. calcitrans. This study demonstrates that when zoea begin to feed on phytoplankton, they are highly sensitive to the microalga diet and cell densities supplied, which significantly affect the survival of L. vannamei larvae
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia,
Biología
Keyword: Nutrición animal,
Algas,
Crustáceos,
Camarón blanco,
Litopenaeus vannamei,
Acuacultura,
Tasa de mortalidad,
Larvas,
Alimentación,
Chaetoceros calcitrans,
Tetraselmis suecica,
Microalgas,
Zooplancton
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Biology,
Animal nutrition,
Algae,
Crustaceans,
White shrimp,
Litopenaeus vannamei,
Aquaculture,
Mortality rate,
Larvae,
Feeding,
Chaetoceros calcitrans,
Tetraselmis suecica,
Microalgae,
Zooplankton
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