Body fat reserves and their relationship to ultrasound back fat measurements in Pelibuey ewes



Document title: Body fat reserves and their relationship to ultrasound back fat measurements in Pelibuey ewes
Journal: Ecosistemas y recursos agropecuarios
Database: PERIÓDICA
System number: 000405541
ISSN: 2007-9028
Authors: 1
1
2
1
1
3
3
Institutions: 1Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, División Académica de Ciencias Agropecuarias, Villahermosa, Tabasco. México
2Universidad del Papaloapan, Instituto de Biotecnología, Loma Bonita, Oaxaca. México
3Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Mérida, Yucatán. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 3
Number: 9
Pages: 407-413
Country: México
Language: Inglés
Document type: Nota breve o noticia
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract El estudio se realizó para evaluar las reservas corporales de grasa (DCG) y su relación con el espesor de la grasa subcutánea (EGS) medido con ultrasonido en 20 ovejas Pelibuey. EL EGS se determinó utilizando un equipo de ultrasonido en tiempo real con sonda de 6/8 MHz. Al sacrificio, la grasa interna (TIF) fue disecada y pesada; la canal se dividió en dos mitades, se pesaron y refrigeraron (6° C durante 24 h). La media canal izquierda se diseccionó en: músculo, hueso y grasa subcutánea e intermuscular (grasa de la canal, TCF), y fueron pesados por separado. Los valores de r para EGS y DCG variaron de 0.39 a 0.72. Las ecuaciones de regresión entre EGS y DCG tuvieron un R2 que varió de 0.15 a 0.52. El uso del EGS para predecir DCG en ovejas Pelibuey fue pobremente correlacionada
English abstract This study was conducted to evaluate body fat reserves (BFD) and their relationship to ultrasound back fat thickness (BFT) measurements in twenty Pelibuey ewes. The BFT was determined 24 h before slaughter using real-time ultrasound equipment with a 6/8 MHz probe. At slaughter, internal fat (TIF) was dissected and weighed. The carcasses were split into two halves, weighed and chilled (6°C for 24 h). The left half-carcasses were completely dissected into muscle, bone and subcutaneous and intermuscular fat (carcass fat, TCF), and weighed separately. The r values for BFT and BFD ranged from 0.39 to 0.72. Regression equations between BFT and BFD had an R2 ranging from 0.15 to 0.52. Using BFT to predict BFD in Pelibuey ewes was poorly correlated
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Ovinos y caprinos,
Pelibuey,
Grasa,
Grasa subcutánea,
Ultrasonido,
Condición corporal,
Reservas de energía,
México,
Yucatán
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Sheep and goats,
Pelibuey,
Fat,
Back fat,
Ultrasound,
Body condition,
Energy reserves,
Yucatan,
Mexico
Full text: Texto completo (Ver HTML)