The effects of depth and diet on red abalone growth and survival in cage mariculture at San Jeronimo Island, Baja California, Mexico



Document title: The effects of depth and diet on red abalone growth and survival in cage mariculture at San Jeronimo Island, Baja California, Mexico
Journal: Ciencias marinas
Database: PERIÓDICA
System number: 000450887
ISSN: 0185-3880
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad Autónoma de Baja California, Facultad de Ciencias Marinas, Ensenada, Baja California. México
2Universidad Autónoma de Baja California, Instituto de Investigaciones Oceanológicas, Ensenada, Baja California. México
3Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada, Departamento de Acuicultura, Ensenada, Baja California. México
4Stanford University, Hopkins Marine Station, Pacific Grove, California. Estados Unidos de América
5University of California, Karen C. Drayer Wildlife Health Center and Bodega Marine Laboratory, Bodega Bay, California. Estados Unidos de América
6Sociedad Cooperativa de Producción Pesquera Ensenada, El Rosario, Baja California. México
Year:
Season: Dic
Volumen: 46
Number: 4
Pages: 343-357
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract En décadas recientes, el aumento significativo de la acuicultura global del abulón y la disminución drástica de desembarques de abulón silvestre han ido cambiando la producción de la pesca al cultivo. En California (EUA) y Baja California (México) se cree que enferme dades asociadas al cambio climático y la sobrepesca son la causa de eventos de mortalidad masiva y el declive significativo en los desembarques de abulón silvestre. La acuicultura de conservación es una opción para mejorar las poblaciones de abulón mediante la propagación de organismos de criadero y la maricultura en jaulas, con el subsecuente repoblamiento en la naturaleza. Para experimentar, informar y promover estrategias innovadoras en la producción sostenible de recursos marinos en el Pacífico Nororiental, hemos diseñado un sistema experimental de maricultura en isla San Jerónimo, Baja California. Exploramos la factibilidad de cultivar abulón rojo juvenil, Haliotis rufescens, en un sistema de producción de maricultura costera basado en jaulas, para suplir individuos para programas locales de repoblamiento. Analizamos el efecto de 2 profundidades diferentes, superficie y fondo (5 m), y de 3 dietas de macroalgas (Macrocystis pyrifera, Eisenia arborea, y dieta mixta de Pelagophjycus porra y M. pyrifera) en la supervivencia y el crecimiento de juveniles de abulón rojo (32 ± 3.33 mm en longitud de concha) dentro de jaulas aseguradas a un sistema de línea madre. Durante el experimento de 90 d, la supervivencia fue del 99% para el tratamiento de superficie y del 95% para el tratamiento de fondo. El incremento diario en longitud de concha fue 93 ± 12 μm·d-1 en las jaulas de superficie y 82 ± 13 μm·d-1 en las jaulas de fondo. La profundidad no afectó el crecimiento o la supervivencia. El crecimiento fue mayor con la dieta de E. arborea (99 ± 7 μm·d-1), pero no fue significativamente diferente del crecimiento con la dieta de M. pyrifera y la dieta mixta (88 ± 10
English abstract In recent decades, global abalone aquaculture has significantly increased, while wild abalone fishery landings have decreased drastically, shifting production from fishing to farming. In California (USA) and Baja California (Mexico), overfishing and climate change-linked diseases are thought to be responsible for mass mortalities and significant declines in abalone fisheries landings. Conservation aquacul ture is an option for enhancing abalone populations through captive propagation and cage mariculture with subsequent restockings into the wild. To test, inform, and promote innovative sustainable seafood production strategies in the Northeastern Pacific, we designed an experimental mariculture system at San Jeronimo Island, Baja California. We explored the feasibility of rearing juvenile red abalone, Haliotis rufescens, in a near-shore mariculture cage-based production system to supply individuals for local restoration programs. We tested the effects of 2 different depths, surface and bottom (5 m), and 3 macroalgal diets (Macrocystis pyrifera, Eisenia arborea, and a mixed diet of Pelagophycus porra with M. pyrifera) on the survival and growth of juvenile red abalone (32 ± 3.33 mm in shell length) inside cages attached to a long-line system. Over the 90-d experiment, survival was 99% for the surface treatment and 95% for the bottom treatment. Mean daily increment in shell length was 93 ± 12 μm·d-1 in surface cages and 82 ± 13 μm·d-1 in bottom cages. Depth did not affect growth or survival. Growth was highest using the E. arborea diet (99 ± 7 μm·d-1) but not significantly different from the M. pyrifera and mixed diets (88 ± 10 and 74 ± 13 μm·d-1, respectively). High survivorship and growth indicate that San Jeronimo Island can support cage-based mariculture of red abalone and that this strategy may be a useful tool in developing climate-resilient abalone restoration solutions aimed at bolstering seafood production
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Pesca,
Nutrición animal,
Acuacultura,
Abulón rojo,
Haliotis rufescens,
Artes de pesca,
Conservación,
Cambio climático,
Macroalgas
Keyword: Fisheries,
Animal nutrition,
Red abalone,
Haliotis rufescens,
Conservation,
Climate change,
Fishing gears,
Macroalgae
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