Growth inhibition and morphological alterations of Staphylococcus aureus caused by the essential oil of Aloysia triphylla



Document title: Growth inhibition and morphological alterations of Staphylococcus aureus caused by the essential oil of Aloysia triphylla
Journal: Boletín latinoamericano y del Caribe de plantas medicinales y aromáticas
Database: PERIÓDICA
System number: 000394610
ISSN: 0717-7917
Authors: 1
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2
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Institutions: 1Universidad Nacional de Río Cuarto, Departamento de Microbiología e Inmunología, Río Cuarto, Córdoba. Argentina
2Universidad Nacional de Córdoba, Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal, Córdoba. Argentina
Year:
Season: Mar
Volumen: 14
Number: 2
Pages: 83-91
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract El aceite esencial (AE) de Aloysia triphylla posee actividad antimicrobiana contra Staphylococcus aureus, patógeno responsable de infecciones nosocomiales e alimenticias. El blanco de acción de los AE es la membrana citoplasmática. El mecanismo de acción del AE de A. triphylla sobre S. aureus fue investigado. El AE de A. triphylla (La Paz, Argentina) fue analizado por CG-EM. Se evaluó el efecto antimicrobiano por CIM, CBM, tiempo de muerte y MET. Los valores de CIM fueron 23 µg/mL para 6.3 x 104 UFC/mL, 92 µg/mL para 5.71 x 105 UFC/mL y 180 µg/mL para 9 x 106 UFC/mL. La CBM fue 5920 µg mL para todas las concentraciones celulares estudiadas. El tiempo de muerte fue determinado; necesitando mayor tiempo para matar una población celular elevada. Fueron observados por MET estructuras multilamerales y semejantes a mesosomas. El AE de A. triphylla es un potencial compuesto antibacteriano contra S. aureus donde su principal mecanismo de acción es por disrupción de la membrana citoplasmática
English abstract Aloysia triphylla essential oil (EO) has antimicrobial activity on Staphylococcus aureus which is a pathogen responsible for severe infections and food contamination. The target of EO is mainly in the cytoplasmic membrane. In this work the mechanisms of action of the EO of A. triphylla on S. aureus were investigated. A. triphylla was collected from La Paz. The oil was analyzed by GC-MS. The antimicrobial effects were evaluated by MIC, MBC, killing time and TEM. MIC values were 23 µg/mL for 6.3 x 104 CFU/mL, 92 µg/mL for 5.71 x 105 CFU/mL and 180 µg/mL for 9 x 106 CFU/mL. The MBC was 5920 µg/mL for all cellular concentrations and it was necessary more time to kill bigger cell populations. Multilamellar and mesosome-like structures on the membrane were seen by TEM. A. triphylla oil is an antibacterial compound against S. aureus which main mechanism of action seems to be the cytoplasmic membrane disruption
Disciplines: Biología,
Química
Keyword: Angiospermas,
Bacterias,
Biología celular,
Fitoquímica,
Staphylococcus aureus,
Aloysia triphylla,
Aceites esenciales,
Actividad antibacteriana,
Plantas medicinales,
Etnobotánica
Keyword: Biology,
Chemistry,
Angiosperms,
Bacteria,
Cell biology,
Phytochemistry,
Staphylococcus aureus,
Aloysia triphylla,
Essential oils,
Antibacterial activity,
Medicinal plants,
Ethnobotany
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