Knowledge and attitudes towards food safety and reported use of good production practices among a sample of cattle producers in Santa Fe, Argentina



Document title: Knowledge and attitudes towards food safety and reported use of good production practices among a sample of cattle producers in Santa Fe, Argentina
Journal: Archivos de medicina veterinaria (Valdivia)
Database: PERIÓDICA
System number: 000388678
ISSN: 0301-732X
Authors: 1
1
2
3
4
5
5
5
1
Institutions: 1University of Guelph, Department of Population Medicine, Guelph, Ontario. Canadá
2Organización Panamericana de la Salud, Ciudad de Panamá. Panamá
3University of Prince Edward Island, Department of Health Management, Charlottetown, Isla Príncipe Eduardo. Canadá
4Universidad Nacional de Río Cuarto, Departamento de Patología Animal, Córdoba. Argentina
5Colegio de Médicos Veterinarios, Santa Fe. Argentina
Year:
Volumen: 44
Number: 3
Pages: 225-235
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Descriptivo
Spanish abstract La implementación de buenas prácticas de producción (BPP) en establecimientos pecuarios y la traducción efectiva de conocimiento sobre inocuidad de los alimentos a productores agropecuarios se recomienda para un suministro de alimentos más seguros. Un estudio piloto fue realizado durante 2009- 2010 para evaluar el conocimiento y las actitudes hacia la inocuidad de los alimentos y el uso de BPP entre 930 ganaderos en Santa Fe, Argentina. El porcentaje de respuestas de las encuestas fue 31,8% (n = 296). Varios encuestados indicaron que raramente o nunca aislaban al ganado enfermo (25,8%), mantenían registros de enfermedades (32,5%) o del uso de antibióticos (43,3%), y aseguraban que los visitantes y los empleados del establecimiento se lavaran las manos (79,2% y 31,2%) y usaran ropa de protección (79,0% y 31,3%). La mediana de las respuestas de las 13 BPP encuestadas fue evaluada en un modelo ordinal de regresión logística. Capacitación previa sobre inocuidad de los alimentos (OR = 2,59), discusión frecuente (OR = 5,89) o siempre (OR = 6,33) de inocuidad de los alimentos con el veterinario, y ser productor de leche comparado a un productor de cría (OR = 3,86) fueron asociados con un mejor uso de BPP. Un 40% de la variación total en el uso de BPP se debió a factores relacionados a veterinarios, indicando que deberían tener un papel importante en la educación de los productores ganaderos sobre inocuidad de los alimentos. Estos resultados iniciales se deben utilizar para apoyar la toma de decisiones sobre la inocuidad de los alimentos en la producción de ganado en Santa Fe
English abstract On-farm implementation of good production practices (GPP) and effective translation of food safety knowledge to food-animal producers are recommended to achieve a safer food supply. A pilot study was conducted during 2009-2010 to assess the knowledge and attitudes towards food safety and reported use of GPp among a sample of 930 cattle producers in Santa Fe, Argentina. A response percentage of 31.8% (n = 296) was obtained. Several respondents indicated that they rarely or never isolate sick cattle (25.8%), keep records of diseases (32.5%) or antimicrobial use (43.3%), and ensure that farm visitors and employees, respectively, wash their hands (79.2% and 31.2%) and wear protective clothing (79.0% and 31.3%). Respondents’ median use of 13 GPp was calculated and evaluated in a multivariable ordinal regression model. Previous training in food safety (OR = 2.59), often (OR= 5.89) or always (OR= 6.33) discussing food safety with the veterinarian, and being a dairy producer compared to cow-calf producer (OR= 3.86) were associated with a higher median use of GPP. Approximately 40% of the total variation in respondents’ median use of GPp was attributable to veterinarians, indicating that they should have an important role in the education of cattle producers about food safety in Santa Fe. These preliminary results should be used to inform future research and decision-making about food safety and GPp in cattle production in Argentina
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Nutrición animal,
Fitotecnia,
Salud pública,
Sanidad animal,
Sistemas de producción,
Ganado
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal husbandry,
Animal nutrition,
Public health,
Animal health,
Production systems,
Cattle,
Crop husbandry
Full text: Texto completo (Ver PDF)