Tipificación de los sistemas de cultivo de café, cacao y ganadero, en la Amazonía ecuatoriana



Document title: Tipificación de los sistemas de cultivo de café, cacao y ganadero, en la Amazonía ecuatoriana
Journal: Alfa (El Alto)
Database:
System number: 000567447
ISSN: 2664-0902
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidad de Antioquia. Medellín, Colombia,
Year:
Volumen: 8
Number: 22
Pages: 49-58
Country: Bolivia
Language: Español
English abstract Agriculture and livestock are part of the economy of the country of Ecuador, it is the backbone of the economic system, provides food and raw materials, generates sources of employment for the population and satisfies the needs of its population. Objective. To characterize the coffee, cocoa and livestock farming systems in the Ecuadorian Amazon. Materials and methods. A non-experimental descriptive exploratory cross-sectional design was used, the data collection technique was through a probabilistic sampling, under the stratified technique, the sample used was 150 farms, 25 per province, the statistical technique of multivariate analysis and principal component analysis was used. Results. Seventy-two percent of the farmers have farms of less than 10 ha. Cocoa is the predominant crop in agriculture, being the province of Napo the predominant one, however, the province of Sucumbíos has the highest surface area in cultivating crops with association and Napo without association, on the other hand, Morona Santiago is the province with the highest number of heads of cattle and the lowest number of goats, within the dendogram analysis three clusters were identified, where the first group includes most of all the variables analyzed. Conclusions. It was possible to determine the largest group of producers that have farms of less than 10 ha, the province of Sucumbíos is where most agriculture is practiced and the province of Zamora Chinchipe has the largest number of head of cattle, thus demonstrating the agricultural and livestock potential of the provinces of the Ecuadorian Amazon Region.
Spanish abstract La agricultura y la ganadería son parte de la economía del país de Ecuador, es la columna vertebral del sistema económico, proporciona alimentos y materias primas, genera fuentes de empleo en la población y satisface las necesidades de su población. Objetivo. Caracterizar los sistemas de cultivo de café, cacao y ganadero de la Amazonía ecuatoriana. Materiales y métodos. Se utilizó el diseño transversal descriptivo exploratorio no experimental, la técnica de recolección de datos fue a través de un muestreo probabilístico, bajo la técnica estratificada, la muestra utilizada fue de 150 predios, 25 por provincia, se utilizó la técnica estadística de análisis multivariado y análisis de componentes principales. Resultados. El 72% de los productores tienen predios menores a 10 ha. el rubro cacao es el cultivo que predomina en la agricultura, siendo la provincia de Napo la que predomina, sin embargo, la provincia de Sucumbíos tiene la superficie más alta en cultivar los rubros con asocio y Napo sin asocios, por otro lado, Morona Santiago es la provincia con mayor número de cabezas de ganado vacuno y en menor número de ganado caprino, dentro del análisis del dendograma se identificó tres conglomerados, donde el primer grupo acoge a gran parte de todas las variables analizadas. Conclusiones. Se logró determinar el mayor grupo de productores que cuentan con predios menores a 10 ha, la provincia de Sucumbíos es donde se practica más la agricultura y la provincia de Zamora Chinchipe la que tiene el mayor número de cabezas de ganado vacuno, demostrando así la potencialidad agrícola y ganadera de las provincias de la Región Amazónica Ecuatoriana.
Keyword: Agrícola,
Rubro,
Tipificación,
Ganadera,
Productor
Keyword: Livestock,
Producer,
Agricultural,
Category,
Classification
Full text: Texto completo (Ver PDF) Texto completo (Ver HTML)