Phytase activity and comparison of chemical composition, phytic acid P content of four varieties of quinoa grain (Chenopodium quinoa Willd.)



Document title: Phytase activity and comparison of chemical composition, phytic acid P content of four varieties of quinoa grain (Chenopodium quinoa Willd.)
Journal: Acta agronómica
Database: PERIÓDICA
System number: 000431537
ISSN: 0120-2812
Authors: 1
2
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3
Institutions: 1Organización Indígena para la Investigación ORII- Tierra y Vida, Palmira, Valle del Cauca. Colombia
2Czech Academy of Sciences, Institute of Animal Physiology and Genetics, Praga. República Checa
3Czech University of Life Sciences Prague, Institute of Tropics and Subtropics, Praga. República Checa
Year:
Season: Ene-Mar
Volumen: 62
Number: 1
Pages: 13-20
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Quinua (Chenopodium quinoa Willd.) es una planta que ha sido cultivada en las regiones andinas de Bolivia, Perú, Ecuador y Colombia. Su importancia se debe al alto contenido de proteínas y de aminoácidos esenciales en su grano. El objetivo principal en la investigación fue encontrar la relación entre el ácido fítico y la actividad de la fítasa en las variedades de quinua Nariño procedente de Colombia (QC), quinua Anapquis (QBA) y quinua -IICA 020 Oruro (QB) procedentes de Bolivia, y quinua Huancavelica de Perú (QP). Se encontraron diferencias significativas en las proporciones de proteína, grasa, fibra y ceniza entre las cuatro variedades. El análisis de los aminoácidos esenciales mostró que las variedades de quinua tienen altas concentraciones de arginina, leucina, fenilalanina y lisina, y tirosina como aminoácidos semi-esenciales. La fracción de grasa presentó concentraciones altas de ácido oleico, linoleico, a-linolénico y ácido palmítico. Las variedades presentaron altos contenidos de P y Ca. El ácido fítico en QC (19.64%) fue significativamente más bajo que en las otras variedades. En la variedad QC (1052 FTU/kg) se encontraron altas proporciones de actividad de la fítasa. Se encontró relación significativa y negativa (r = -0.89) entre la actividad de la fítasa y el ácido fítico en todas las variedades
English abstract Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), is a plant that has been cultivated in the Andean region of Bolivia, Peru, Ecuador and Colombia. Its importance is due to the high proteins content and essential amino acids of its grain. The aim of this research was to investigate the relations between phytic acid P content and phytase activities of varieties quinoa Nariño-Colombia (QC), quinoa Anapqui's-Bolivia (QBA), quinoa -IICA 020 Oruro-Bolivia (QB) and quinoa Huancavelica-Peru (QP). We found significant differences in the proportions of protein, fat, fibre, and ash among the four varieties. The analysis of essential amino acids showed that these varieties were rich in arginine, leucine, phenylalanine, lysine and valine, and tyrosine a semi essential amino acids. The fat fraction of all varieties contained high concentration of oleic acid, linoleic acid, a-linolenic acid and palmitic acid. The varieties were rich in phosphorus and calcium. The phytic acid P proportion in total P, in the QC (19,64%) was significantly lower than in other three varieties. In the variety QC (1052 FTU/kg) we found high concentration of phytase. A significant negative correlation (r=-0.89) was found between the concentration of phytase activity and phytic acid P among the four varieties
Disciplines: Química
Keyword: Química de alimentos,
Quinua,
Chenopodium quinoa,
Variedades,
Acidos grasos,
Aminoácidos,
Fitasa,
Fitatos,
Acido fítico,
Granos
Keyword: Food chemistry,
Quinoa,
Chenopodium quinoa,
Cultivars,
Amino acids,
Fatty acids,
Grains,
Phytic acid,
Phytase,
Phytates
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