Corpoica Guayuriba 9: new improved soybean ( Glycine max [L] Merril) variety with specific adaptation to the Colombian foothills



Document title: Corpoica Guayuriba 9: new improved soybean ( Glycine max [L] Merril) variety with specific adaptation to the Colombian foothills
Journal: Acta agronómica
Database: PERIÓDICA
System number: 000427156
ISSN: 0120-2812
Authors: 1
1
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Institutions: 1Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, Centro de Investigación La Libertad, Villavicencio, Meta. Colombia
Year:
Season: Abr-Jun
Volumen: 66
Number: 2
Pages: 260-266
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract La soya en Colombia se constituye, al igual que el maíz en la principal materia prima para la fabricación de concentrados balanceados para la alimentación animal. La producción nacional de soya satisface solo el 7,0% de la demanda de la cadena avícola-porcícola, con importaciones en el año 2014 de 363501 toneladas de grano y 1018256 toneladas de torta. En Colombia, actualmente solo se produce en la Orinoquia, principalmente en la Altillanura y Piedemonte y es parte del sistema de rotación arroz-maíz-soya para la colonización de sabanas nativas. Para fomentar su cultivo que permita la ocupación de 500 mil hectáreas potenciales en la Altillanura con nuevas variedades superiores a las actuales y satisfacer la demanda nacional, Corpoica es responsable de su mejoramiento genético. Como resultado de la investigación genética durante nueve años (2006-2014), el estudio de un grupo de genotipos elite de soya en dos regiones contrastantes Altillanura y Piedemonte y el análisis por componentes principales de la interacción genotipo - localidad identificó un genotipo L-189 con adaptación específica al Piedemonte con el mayor rendimiento experimental de 2660 k.ha-1 superior en más de media tonelada al rendimiento obtenido por las variedades testigos (P-34 y Superior 6); con características que le confieren ventajas competitivas de un mayor número de vainas por planta (56) y menor tamaño de la semilla (15.2 g) y con tolerancia a Cercospora sp
English abstract Soybean in Colombia is constituted, like corn, as the main raw material for the production of balanced concentrates for animal feeding. The national soybean production satisfies only 7.0% of the demand for poultry-swine chain, with imports in 2014 of 363501 tons of grain and 1018256 tons of soybean meal. Currently, in Colombia, soybean is only produced in the Orinoquia region, mainly in the high plains and foothills and is part of the rice-corn-soy rotation system for the colonization of native savannas. In order to promote cultivation which allows the occupation of 500000 potentially hectares in the foothills with new varieties beyond current and meet domestic demand, Corpoica is responsible for the plant breeding. As a result of a research in plant genetic resources during nine years (2006-2014), the study of a group of elite soybean genotypes on two contrasting regions: high plains and foothills. In addition, main components analysis per genotype-location interaction were determined for L-189 genotype identified with specific adaptation to the foothills and the highest experimental yield of 2660 k.ha-1, superior in more than half a ton to the yield obtained by the control varieties (P-34 and Superior 6); with traits which bring competitive advantages such as a larger number of pods per plant (56) and smaller seeds (15.2g), besides an acquired tolerance to the Cercospora sp. pathogen
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Leguminosas,
Soya,
Glycine max,
Resistencia a enfermedades,
Nuevas variedades,
Mejoramiento genético,
Calidad del grano,
Colombia
Keyword: Legumes,
Soybean,
Glycine max,
Disease resistance,
New cultivars,
Genetic improvement,
Grain quality,
Colombia
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