Effect of storage temperature on enzyme activity and antioxidant capacity in Salvia officinalis L. shoots



Document title: Effect of storage temperature on enzyme activity and antioxidant capacity in Salvia officinalis L. shoots
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000395215
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Fitotecnia, Chapingo, Estado de México. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 21
Number: 3
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract El presente estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de las bajas temperaturas sobre la capacidad antioxidante y actividad enzimática en salvia (Salvia officinalis L.). Para ello, se almacenaron brotes terminales de esta planta, previamente empacados en bolsas de polietileno en 0, 6 y 23 °C (testigo), durante 21 días. Cada tres días, se evaluó el contenido de fenoles totales (FT), capacidad antioxidante (CA), y la actividad de las enzimas catalasa (CAT), superóxido dismutasa (SOD), peroxidasa (POD) y polifenoloxidasa (PFO). En los tratamientos de 0 y 6 °C se incrementó el contenido de FT de 4.52 a 5.07 mg·kg-1 PF hasta los 12 días de almacenamiento (dda). A 6 °C la CA tuvo los mayores valores a los 12 dda con 53.75 a 88.57 mg AAEVC·g-1 PF. La actividad de la SOD disminuyó considerablemente a los 9 dda en los tratamientos de refrigeración de 5.2 a 3.2 U·mg-1 de P. Por otra parte, bajas temperaturas de almacenamiento aumentaron la actividad de la CAT, con respecto al testigo, aunque durante el almacenamiento fue en decremento. La refrigeración disminuyó la actividad de la POD y PFO con respecto al testigo, no obstante, a los 12 dda se observó la mayor actividad de estas enzimas en los tres tratamientos. La refrigeración disminuyó el contenido de fenoles totales, capacidad antioxidante y la actividad enzimática de la POD, y aumentó la actividad de la PFO, CAT y SOD
English abstract The aim of this study was to evaluate the effect of low temperatures on antioxidant activity and enzyme activity in sage (Salvia officinalis L.). To do this, terminal buds of this plant, previously packed in polyethylene bags at 0, 6 and 23 °C (control), were stored for 21 days. Every three days, total phenolic content (TP), antioxidant capacity (AC), and the activity of the enzymes catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD) and polyphenol oxidase (PPO) were evaluated. In the 0 and 6 °C treatments, TP content increased from 4.52 to 5.07 mg·kg-1 FW up to 12 days after storage (das). A 6 °C, AC had the highest values at 12 das with 53.75 to 88.57 mg VCEAC·g-1 FW. SOD activity decreased considerably at 9 das in the cooling treatments, falling from 5.2 to 3.2 U·mg-1 P. On the other hand, low storage temperatures increased CAT activity, relative to the control, although during storage it was on the decrease. Cooling decreased POD and PFO activity relative to the control, but at 12 das the highest activity of these enzymes in the three treatments was observed. The cooling decreased total phenolic content, antioxidant capacity and the enzyme activity of POD, and increased the activity of PFO, CAT and SOD
Disciplines: Química,
Biología
Keyword: Fitoquímica,
Angiospermas,
Fisiología vegetal,
Salvia officinalis,
Usos,
Almacenamiento,
Refrigeración,
Actividad enzimática,
Catalasa,
Superóxido dismutasa,
Peroxidasa,
Polifenol oxidasa,
Antioxidantes
Keyword: Chemistry,
Biology,
Phytochemistry,
Angiosperms,
Plant physiology,
Salvia officinalis,
Uses,
Storage,
Cooling,
Enzyme activity,
Catalase,
Superoxide dismutase,
Peroxidase,
Polyphenol oxidase,
Antioxidants
Full text: Texto completo (Ver HTML)