A statistically motivated choice of process parameters for the improvement of canthaxanthin production by Dietzia maris NIT-D (Accession number: HM151403)



Título del documento: A statistically motivated choice of process parameters for the improvement of canthaxanthin production by Dietzia maris NIT-D (Accession number: HM151403)
Revista: Revista mexicana de ingeniería química
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000385006
ISSN: 1665-2738
Autores: 1
2
3
2
2
Instituciones: 1Ghent University, Department of Mathematical Modelling, Statistics and Bioinformatics, Gante. Bélgica
2National Institute of Technology, Department of Biotechnology, Durgapur, West Bengal. India
3Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit Industriele Ingenieurswetenschappen, Lovaina. Bélgica
Año:
Periodo: Ago
Volumen: 13
Número: 2
Paginación: 595-603
País: México
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Experimental, aplicado
Resumen en español Dietzia maris NIT-D una bacteria productora de cantaxantina, fue aislada durante una selección de cepas. Mediante un diseño de superficie de respuesta fueron estudiados los efectos de los parámetros del proceso para la producción de este pigmento: temperatura, pH, velocidad de agitación, porcentaje de inóculo, volumen del medio de cultivo y concentración de glucosa. Las condiciones óptimas fueron 30°C, pH de 5.9, 125 rpm, 1.9 % de inóculo, 50 mL de medio de cultivo y 15 g L-1 de glucosa. Como resultado la producción de cantaxantina fue de 152 mg L-1, 25% más que en un reciente estudio
Resumen en inglés Dietzia maris NIT-D, a producer of canthaxanthin, is isolated during routine screening of pigment producing bacteria. The effects of process parameters, namely temperature, pH, shaker speed, percentage inoculum, medium volume, and concentration of glucose on the canthaxanthin production are studied by using response surface design methodology. The optimal conditions are temperature = 30°C, pH = 5.5), shaker speed = 125 rpm, inoculum = 1.9 %, volume = 50 mL, and glucose = 15 g L-1, resulting in a canthaxanthin production of 152 mg L-1, which is 25% higher than that of a recently reported study
Disciplinas: Química
Palabras clave: Microbiología,
Biotecnología,
Cantaxantina,
Bioproducción,
Biomasa,
Metodología de superficie de respuesta,
Dietzia maris
Keyword: Chemistry,
Microbiology,
Biotechnology,
Canthaxanthine,
Bioproduction,
Biomass,
Response surface methodology,
Dietzia maris
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