Revista: | Agricultura técnica en México |
Base de datos: | PERIÓDICA |
Número de sistema: | 000328178 |
ISSN: | 0568-2517 |
Autores: | Villaseñor Mir, Héctor Eduardo1 Espitia Rangel, Eduardo1 Huerta Espino, Julio1 Osorio Alcalá, Leodegario2 López Hernández, Jesús3 |
Instituciones: | 1Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Valle de México, Texcoco, Estado de México. México 2Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Valle de Guadiana, Durango. México 3Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Valles Centrales Melchor Ocampo, Oaxaca. México |
Año: | 2009 |
Periodo: | Oct-Dic |
Volumen: | 35 |
Número: | 4 |
Paginación: | 487-492 |
País: | México |
Idioma: | Español |
Tipo de documento: | Artículo |
Enfoque: | Experimental, aplicado |
Resumen en inglés | In 2007 the area sown to oat (Avena sativa L.) in Mexico was superior to 800 000 ha. The new cv. Turquesa is of spring habit and was developed at Valle de Mexico Experimental Station from a simple cross between the experimental line F2 CV–83(5–0C) 8C–0C / Karma. Turquesa and eight check cultivars were grown from 2002 to 2008 under rainfall conditions in 132 yield trials; the average seed yield of Turquesa was 3 043 kg ha–1, superior to all checks from 13.2% in cv. Karma to 57.6% in cv. Opalo. The forage production of Turquesa, average from ten locations was superior to 11.0 ha–1, significantly superiorto all commercial checks |
Disciplinas: | Agrociencias |
Palabras clave: | Fitotecnia, Variedades, Avena, Rendimiento, Plantas forrajeras |
Keyword: | Agricultural sciences, Crop husbandry, Plant science, Cultivars, Oat, Yield, Forage plants |
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