Development of quality protein maize: biochemical and agronomic evaluation



Título del documento: Development of quality protein maize: biochemical and agronomic evaluation
Revista: Tropical and subtropical agroecosystems
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000266869
ISSN: 1870-0462
Autors: 1


Institucions: 1Obafemi Awolowo University, Institute of Agricultural Research and Training, Moor Plantation, Ibadan. Nigeria
Any:
Període: Ago
Volum: 7
Número: 2
Paginació: 97-104
País: México
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Analítico, descriptivo
Resumen en español Se evaluaron seis líneas de maíz QPM en relación a su contenido de lisina y triptófano y su valor para cultivo en zonas agroecologicas de Nigeria. Los resultados muestran que las líneas de maíz QPM tuvieron una gran variación en cuanto a su contenido de proteína, zeina, lisina y triptófano (P<0.01). El contenido de proteína cruda osciló de 6.22 a 8.75%, mientras que lisine y triptófano se encontraron en el rango de 3.31 a 3.72 y 0.49 a 0.87 respectivamente. La lisina estuvo correlacionada con la zeína y triptófano con la proteína cruda. Se encontró un efecto de localidad para altura de la planta. La producción de grano varió de 0.25 en Amakama a 4.50t/ha en Ibadan. ART98-SW6-OB e ILE1-OB parecen ser las variedades superiores y con un mayor contenido de lisina y triptófano. Otras características agronómicas y bioquímicas son discutidas
Resumen en inglés Experiments were conducted on six newly developed Quality Protein Maize (QPM) lines to assess their lysine and tryptophan levels, and their suitability for cultivation in major agro-ecological zones of Nigeria. The results showed that the QPM lines varied from one to another, with respect to crude protein, zein dry matter, crude zein, lysine and tryptophan (P<0.01). Percentage crude protein varied between 6.22 and 8.75%, while % lysine and tryptophan were in the range of 3.31 to 3.72 and 0.49 to 0.87 respectively. Lysine was positively correlated to zein, while tryptophan was positively correlated with crude protein. There was a Location effect for plant height, while Variety x Location interaction was found for days to 50% silking (P<0.05). Mean grain yields across varieties and locations ranged between 0.25 (Amakama) and 4.50t/ha (Ibadan). ART98-SW6-OB and ILE1-OB appeared to be superior with higher lysine and tryptophan contents. Other agronomic and biochemical details of the QPM were discussed
Disciplines Agrociencias,
Química
Paraules clau: Gramíneas,
Química de alimentos,
Maíz,
Contenido proteico,
Lisina,
Triptofano,
Rendimiento de grano
Keyword: Agricultural sciences,
Chemistry,
Gramineae,
Food chemistry,
Corn,
Protein content,
Lysine,
Tryptophan,
Grain yield
Text complet: Texto completo (Ver PDF)