Assessing the Impact of Biogas on the Energy Sustainability of an Urban Restaurant in Mexico



Document title: Assessing the Impact of Biogas on the Energy Sustainability of an Urban Restaurant in Mexico
Journal: Ingeniería. Investigación y tecnología
Database: PERIÓDICA
System number: 000402673
ISSN: 1405-7743
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Ingeniería, Ciudad de México. México
Year:
Season: Ene-Mar
Volumen: 17
Number: 1
Pages: 61-71
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Aplicado, descriptivo
Spanish abstract La tecnología del biogás representa una opción para impulsar el uso sustentable de la energía en el mundo en desarrollo, particularmente en el contexto rural. Sin embargo, la producción y el uso del biogás también pueden acontecer en zonas urbanas de estos países con beneficios potenciales para su sustentabilidad. El presente trabajo ofrece un grupo de nueve indicadores en las dimensiones de sustentabilidad económica, social y ambiental para evaluar el impacto de una planta de biogás de pequeña escala sobre la sustentabilidad energética de un restaurante en la Ciudad de México. Los indicadores se evaluaron antes (escenario base) y después (escenario biogás) de la instalación de la planta y luego se normalizaron linealmente usando una escala entre 0 y 1 correspondiente a un nivel creciente de sustentabilidad energética. Los indicadores de la dimensión económica promediaron 0.67 en el escenario base y 0.68 en el escenario biogás, los de la dimensión social, 0.52 y 0.54; y los de la dimensión ambiental, 0.17 y 0.49, respectivamente. Los resultados muestran el impacto positivo de la planta de biogás en la sustentabilidad energética del restaurante. Estos indicadores proporcionan elementos objetivos para examinar a detalle las contribuciones del biogás en el fortalecimiento de la sustentabilidad energética de las ciudades en países en desarrollo
English abstract Biogas technology represents an option to enhance sustainable energy use in developing nations particularly in the rural context. However, the production and use of biogas could also take place in urban settings in these countries with potential benefits for their sustainability. The present work introduces a set of nine indicators in the economic, social and environmental sustainability dimensions for assessing the impact of a small-scale biogas plant on the energy sustainability of a restaurant located in Mexico City. Indicators were evaluated before (base scenario) and after (biogas scenario) biogas plant installation and then they were linearly normalized using a scale between 0 and 1 corresponding to a growing level of energy sustainability. Economic dimension indicators averaged 0.67 in the base scenario and 0.68 in the biogas scenario; those of the social dimension, 0.52 and 0.54; and those of the environmental dimension, 0.17 and 0.49, respectively. Results indicate a positive impact of biogas plant on restaurant energy sustainability. These indicators provide objective elements to examine in detail biogas contributions in strengthening energy sustainability of cities in developing countries
Disciplines: Ingeniería
Keyword: Ingeniería de energéticos,
Biogás,
Sustentabilidad,
Análisis económico,
Restaurantes
Keyword: Engineering,
Energy engineering,
Biogas,
Sustainability,
Economic analysis,
Restaurants
Full text: Texto completo (Ver HTML)