Dieta mediterránea y sus efectos benéficos en la prevención de la enfermedad de Alzheimer



Título del documento: Dieta mediterránea y sus efectos benéficos en la prevención de la enfermedad de Alzheimer
Revista: Revista médica de Chile
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000408512
ISSN: 0034-9887
Autores: 1
2
2
Instituciones: 1Universidad San Sebastián, Facultad de Ciencia, Concepción. Chile
2Universidad de Concepción, Facultad de Farmacia, Concepción. Chile
Año:
Periodo: Abr
Volumen: 145
Número: 4
Paginación: 501-507
País: Chile
Idioma: Español
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Analítico
Resumen en inglés Type 2 diabetes and obesity are possible risk factors for Alzheimer’s disease and these can be modified by physical activity and changes in dietary patterns, such as switching to a Mediterranean diet. This diet includes fruits, vegetables, olive oil, fish and moderate wine intake. These foods provide vitamins, polyphenols and unsaturated fatty acids. This diet should be able to reduce oxidative stress. The inflammatory response is also reduced by unsaturated fatty acids, resulting in a lower expression and a lower production of pro-inflammatory cytokines. The Cardiovascular protection is related to the actions of polyphenols and unsaturated fatty acids on the vascular endothelium. The Mediterranean diet also can improve cardiovascular risk factors such as dyslipidemia, hypertension and metabolic syndrome. These beneficial effects of the Mediterranean diet should have a role in Alzheimer’s disease prevention
Disciplinas: Medicina
Palabras clave: Metabolismo y nutrición,
Neurología,
Salud pública,
Enfermedad de Alzheimer,
Dieta mediterránea,
Alimentos,
Estrés oxidativo,
Efecto antiinflamatorio,
Protección cardiovascular
Keyword: Medicine,
Metabolism and nutrition,
Neurology,
Public health,
Alzheimer disease,
Mediterranean diet,
Foods,
Oxidative stress,
Antiinflammatory effect,
Cardiovascular protection
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