Revista: | Quimica nova |
Base de datos: | PERIÓDICA |
Número de sistema: | 000313163 |
ISSN: | 0100-4042 |
Autores: | Pezza, Leonardo1 Ríos, Angel2 Nozal, Leonor3 Arce, Lourdes Valcárce, Miguel |
Instituciones: | 1Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho", Instituto de Quimica, Araraquara, Sao Paulo. Brasil 2Universidad de Castilla-La Mancha, Departamento de Química Analítica y Tecnología de Alimentos, Ciudad Real. España 3Universidad de Córdoba, Departamento de Química Analítica, Córdoba. España |
Año: | 2006 |
Periodo: | Sep |
Volumen: | 29 |
Número: | 5 |
Paginación: | 926-931 |
País: | Brasil |
Idioma: | Portugués |
Tipo de documento: | Artículo |
Enfoque: | Experimental, aplicado |
Resumen en inglés | A micellar electrokinetic chromatographic method (MEKC) is described for determining residues of amphenicols(chloramphenicol,thiamphenicol and florfenicol) in bovine milk. MEKC is conducted by using a separation buffer consisting of 20 mM Na2HPO4, 10 mM Na2B4O7, 50 mM SDS at pH 8.0; UV detection at 210 nm and 10 kV of voltage. The limit of detection ranged from 4.3-5.3 µg L-1. The MEKC method was applied for the simultaneous determination of amphenicols in milk samples spiked with amphenicols at three concentration levels: 10, 30 and 50 µg L-1. Recoveries ranging from 91-105% were obtained by following a simple extraction/preconcentration procedure |
Disciplinas: | Química |
Palabras clave: | Química analítica, Química de alimentos, Leche, Residuos químicos, Cloranfenicol, Tianfenicol, Florfenicol, Cromatografía micelar electrocinética |
Keyword: | Chemistry, Analytical chemistry, Food chemistry, Milk, Chemical residues, Chloramphenicol, Thiamphenicol, Florfenicol, Micelar electrokinetic chromatography |
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