Revista: | Nueva antropología |
Base de datos: | CLASE |
Número de sistema: | 000304381 |
ISSN: | 0185-0636 |
Autores: | Rodríguez Gómez, Guadalupe1 |
Instituciones: | 1Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, México, Distrito Federal. México |
Año: | 2007 |
Periodo: | May |
Volumen: | 20 |
Número: | 67 |
Paginación: | 141-171 |
País: | México |
Idioma: | Español |
Tipo de documento: | Artículo |
Enfoque: | Descriptivo |
Resumen en español | El Estado mexicano ha otorgado la protección de denominación de origen a cuatro bebidas espirituosas elaboradas con distintas variedades de agave: tequila, mezcal, bacanora y sotol. El tequila se distingue por haber hecho una dilatada travesía, desde una posición de clandestinidad hasta la protección legal y legitimación sociocultural de su origen particular y tradición, a la par del reconocimiento de su carácter distintivo y único que conlleva la denominación de origen (DO). El tequila, de hecho, ha logrado transitar de los tejabanes de los jornaleros agrícolas o mineros, a las tabernas del México popular y a las mesas de los hacendados tequileros; de las fiestas de las clases medias urbanas a los salones y a las mesas, elegantemente vestidas, de los consumidores donde se construye la "alta cultura" entre los grupos dominantes de México y del mundo. Así, hoy el tequila es parte constitutiva del espacio donde se fabrica la distinción de estatus y clase de los grupos de poder, al tiempo que sigue ocupando un lugar significativo en el gusto y vida cotidiana de miembros de los grupos subalternos. Esta bebida es, incuestionablemente, una de las formas culturales que identificamos como parte de nuestra mexicanidad, dentro y fuera del país |
Resumen en inglés | The Mexican state has granted Appellations d'Origine Contrôlée to tequila, mezcal, bacanora, and sotol. These commodities are Mexican alcoholic drinks made from different varieties of agave. The formal distinction and protection they share, Denominación de Origen (Geographical Indication, GI), is a legal form given by the Mexican state and, then, recognized by multilateral treaties. Granting a product a GI means that only those goods made in a specific geographical region, using particular production methods and raw materials, can carry the name of that region. This discussion is a historical re-construction of the process of making Tequila GI in both Mexico and the international arena. It illustrates the ways in which tequila's distinctiveness materializes the dynamic and conflictive intertwined between historical, sociocultural, and political-economic processes at the regional, national, and transnational levels. It apprehends tequila's GI as a dynamic arena in which different and opposing groups struggle to gain control on the symbolic and material capital that is embedded in GIs. In doing so, they wrestle for access to domestic and worldwide market that such commodities occupy. This is because GI grants to these commodities the right to bear a meaningful and privileged place that carries out added value in the global flow of goods. This paper also demonstrates that GIs are cultural and historical forms of globalization. It shows how their actual specificity embodies and objectifies the re-invention of tradition, the changing meanings attached to authenticity, the complexity of making a "region of origin", the fluid process of products standardization as well as those of making quality and prestige along globalized criteria. It illustrates how GIs become uniformized as symbols constructed based upon their very specificity |
Disciplinas: | Antropología |
Palabras clave: | Etnología y antropología social, Antropología de la cultura, Tequila, Agave, Denominación de origen, México |
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