Revista: | Mexican journal of medical research ICSA |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000583938 |
ISSN: | 2007-5235 |
Autores: | Hernández Cabrera, Jhazmin1 |
Instituciones: | 1Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo | Instituto de Ciencias de la Salud, Cuerpo Académico de Epidemiología Nutricional| Pachuca de Soto-Hidalgo | México, |
Año: | 2024 |
Volumen: | 12 |
Número: | 24 |
Paginación: | 20-29 |
País: | México |
Idioma: | Inglés |
Resumen en inglés | The study of chronic non-communicable diseases has gone from having a biomedical approach which was emphasized in epidemiological models proposed before the 1970s. After the 1970s, emphasis has been placed on the study of environments as part of the determinants of health. The study of environments has seen the need to focus on specific topics. This is the case of food environments. Food environments have been associated with nutritional health outcomes. For the explanation of food environments, the exposition of the variables and scope that compose them, there have been various proposals for explanatory models. Through this work, the elements and dimensions of the INFORMAS model, Retail Food Environment, Domains of the Food Environment Model, FAO Model, about Urbanization and food security, Organizational Food Environment Model, Types of Food Environment Model and The Innocenti Framework on Food Systems for Children and Adolescents, considering in each of them the elements and dimensions of the food environment, as well as the perspectives from which the concept of food environment is understood. |
Resumen en español | El estudio de las enfermedades crónicas no transmisibles ha pasado de tener un enfoque biomédico el cual se enfatizó en modelos epidemiológicos propuestos antes de los años 70. Posterior a los años 70 se ha puesto énfasis en el estudio de los ambientes como parte de los determinantes de la salud. El estudio de los ambientes se ha visto en la necesidad de acostarse a temas específicos. Es el caso de los ambientes alimentarios. Los ambientes alimentarios se han asociado a desenlaces en la salud nutricional. Para la explicación de los ambientes alimentarios, la exposición de las variables y alcances que los componen han existido diversas propuestas de modelos explicativos. A través de este trabajo se exponen los elementos y dimensiones de INFORMAS model, Retail Food Environment, Domains of the Food Environment Model, FAO Model, about Urbanization and food security, Organizational Food Environment Model, Types of Food Environment Model and The Innocenti Framework on Food Systems for Children and Adolescents, considerando en cada uno de ellos los elementos y dimensiones del ambiente alimentario, así como las perspectivas desde los cuales se entiende el concepto de ambiente alimentario. |
Palabras clave: | Ambiente alimentario, modelos, dimensiones, definiciones |
Keyword: | Food environment, models, dimensions, definition |
Texto completo: | Texto completo (Ver PDF) |