Revista: | La técnica |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000571319 |
ISSN: | 2477-8982 |
Autores: | Pincay Cantos, María Fernanda1 |
Instituciones: | 1Carrera de Ingeniería Ambiental, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí, Calceta, Ecuador., |
Año: | 2021 |
Volumen: | 11 |
Número: | 2 |
Paginación: | 65-72 |
País: | Ecuador |
Idioma: | Español |
Resumen en inglés | Climate change is one of the greatest environmental challenges that today"s society must face. Various human activities, such as transport, the agricultural sector, industrial processes, among others, are releasing large amounts of greenhouse effect gases (GHG) into the atmosphere, the most important of which is CO2. The objective was to measure the carbon footprint of one of the seafood products of the Ecuadorian agri-food export sector, such as cooked tuna. The carbon footprint is a parameter that represents the total GHG emissions, expressed in CO2e mass, generated directly or indirectly by a product, service, organization or event throughout its life cycle. The calculation was made using a cradle-to-door approach, including GHG emissions generated from the search and capture of tuna in the fishing phase until its distribution to the port of the exporting country, using the methodology PAS 2050, contemplating four stages: tuna fishing, tuna processing, product packaging, distribution of packaged tuna to the port of destination; obtaining a global result of 6.32 kg CO2e·kg-1 of tuna, pretending that the calculation made becomes a reference, facilitating more effective emission reduction policies, in the company and in the country. |
Resumen en español | El cambio climático supone uno de los mayores retos medioambientales a los que la sociedad actual debe hacer frente. Diversas actividades humanas, como por ejemplo el transporte, el sector agrícola, los procesos industriales, etc. están liberando grandes cantidades de GEI a la atmósfera, siendo la más importante de todas ellas el CO2. El objetivo de la presente investigación fue medir la HC de uno de los productos del sector agroalimentario de exportación de Ecuador. La huella de carbono es un parámetro que representa las emisiones totales de GEI, expresados en masa de CO2e, generadas directa o indirectamente por un producto, servicio, organización o evento a lo largo de su ciclo de vida. La HC se calculó mediante la metodología: PAS 2050, considerando los límites del sistema "de la cuna a la puerta". Obteniendo un resultado global de 6,32 kg CO2e/kg atún, contemplando cuatro etapas, la pesca del atún, procesamiento del atún, envasado del producto, distribución del atún envasado hasta el puerto de destino, pretendiendo que las evaluaciones realizadas se conviertan en una referencia de cálculo en el país para el sector analizado. |
Palabras clave: | CO2, industria, gases de efecto invernadero, huella. |
Keyword: | CO2, industry, greenhouse effect gases, paw print. |
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