Effects of supplementing natural pasture hay with five Calliandra calothyrsus provenances on the intake, digestibility, nitrogen balance and excretion of purine derivatives by goats



Título del documento: Effects of supplementing natural pasture hay with five Calliandra calothyrsus provenances on the intake, digestibility, nitrogen balance and excretion of purine derivatives by goats
Revista: Tropical and subtropical agroecosystems
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000269074
ISSN: 1870-0462
Autores: 1
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4
Instituciones: 1University of Zimbabwe, Department of Animal Science, Mount Pleasant, Harare. Zimbabwe
2ICRAF, Causeway, Harare. Zimbabwe
3Bindura University of Science Education, Department of Agriculture, Bindura. Zimbabwe
4National University of Science and Technology, Department of Forest Resources and Wildlife Management, Ascot, Bulawayo. Zimbabwe
Año:
Periodo: Ago
Volumen: 6
Número: 2
Paginación: 65-71
País: México
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Experimental
Resumen en español Cuarenta cabras criollas (castradas) con un peso de 20.03 ± 0.97 kg fueron empleados en una prueba de balance de nitrógeno para investigar los efectos de suplementar una grama nativa con cinco accesiones de C. calothyrsus sobre el consumo, digestibilidad, balance de nitrógeno y la excreción de derivados de purina. Las cabras fueron asignadas a cinco dietas experimentales con cada accesiones a dos niveles de inclusión (100 g/d y 200 g/d). Se observó un efecto de accesión y nivel de inclusión (P<0.05) sobre consumo de la dieta basal, suplemento y consumo total de materia seca y materia orgánica. El balance de nitrógeno fue similar para las accesiones OFI 9/89 y 12/91 al nivel de 100 g/d, mientras que al nivel de 200 g/d, el balance de nitrógeno fue similar entre OFI 9/89 y 10/91 y, entre OFI 12/91 y 62/91. El suministro de proteína microbial fue similar entre las accesiones OFI 9/89, OFI 10/91 y 62/91 a 100 g/d, mientras que a 200 g/d OFI 9/89 fue similar a OFI 12/91 y, OFI 23/91 fue similar a OFI 62/91. Con base al consumo total de materia seca a 100 g/d OFI 23/91 tuvo el mayor consumo y OFI 10/91 el menor. La tendencia opuesta se encontró a 200 g/d donde OFI 10/91 obtuvo el mayor consumo y OFI 23/91 el menor. La accesión OFI 12/91 tuvo el mayor suministro de proteína y OFI 23/91 el menor. El estudio mostró que las diferentes accesiones tuvieron diferentes efectos en el metabolismo del nitrógeno de las cabras pero no se pudo establecer una clara tendencia de superioridad para alguna accesión
Resumen en inglés Forty indigenous castrated goats with a body weight of 20.03 ± 0.97 kg were used in a nitrogen balance trial to investigate the effects of supplementing natural pasture hay with five provenances of C. calothyrsus on the intake, digestibility, nitrogen balance and excretion of purine derivatives by goats. The goats were assigned to five treatment diets with each provenance at two levels (100g/day and 200g/day) of supplementation in a completely randomized design. Provenance and level of supplementation had a significant effect (P<0.05) on intake of basal diet, supplement, total dry matter and total organic matter intake, while there was no interaction between the provenance and the level of supplement. The nitrogen balance was similar in provenances OFI 9/89 and 12/91 at 100 g/d supplementation, while at 200 g/d supplementation the nitrogen balance was similar between provenances OFI 9/89 and 10/91 and between OFI 12/91 and 62/91. The microbial protein yield was similar between provenances OFI 9/89, OFI 10/91 and 62/91 at 100 g/d supplementation, while at 200 g/d supplementation provenance OFI 9/89 was similar to OFI 12/91 and OFI 23/91 similar to OFI 62/91. On the basis of total dry matter intake at 100 g/day supplementation OFI 23/91 had the highest intake with OFI 10/91 having the lowest. This trend seemed to be reversed at 200 g/day supplementation with OFI 10/91 having the highest intake and OFI 23/91 having the least intake. Provenance OFI 12/91 had the highest microbial protein yield while OFI 23/91 had the lowest. While this study clearly shows that the five provenances had different effects in goat nitrogen metabolism no clear trend of superiority could be established
Disciplinas: Medicina veterinaria y zootecnia
Palabras clave: Medicina veterinaria,
Ovinos y caprinos,
Zootecnia,
Agroecosistemas,
Trópico,
Calliandra calothyrsus,
Pastoreo,
Praderas,
Nitrógeno,
Digestibilidad
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal husbandry,
Sheep and goats,
Veterinary medicine,
Agroecosystems,
Tropics,
Calliandra calothyrsus,
Grazing,
Prairies,
Nitrogen,
Digestibility
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