Revista: | Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000580292 |
ISSN: | 0014-6722 |
Autores: | Acosta, Raquel Susana1 Fernández, Karina1 Fusta, Myriam1 |
Instituciones: | 1Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición, |
Año: | 2000 |
Volumen: | 57 |
Número: | 2 |
Paginación: | 199-217 |
País: | Argentina |
Idioma: | Español |
Resumen en inglés | Actually the nutrition programmes had become into a fundamental resource for people living in low social conditions, to cover theirfeeding requires. The elderly retired persons with high socio-economic vulnerability are the direct beneficiaries of a social programme that includes a nutritional intervention executed by the PAMI.Objective: Evaluate the ProBienestar programme at Córdoba Capital City during 1999. Material and method: Descriptive and transversal study. Target group: older aged persons from 60 years oid or more (n=330) and assistance units (n =26)Techniques: Survey observation Variables: Focal Criterions, accessibility, food assistance nutritional quality, socio-economic status, nutrition specialists participation, beneficiaries satisfaction assessed into the following dimensions "satisfaction with the mcl uding requirements", "food assistance regularity", "adjustment to the beneficiaries food consumption standard", "food quality".Results: The beneficiaries are between 60 and 74 years aged; most of them are widows and separated women that uve with their sons or/and daughters or/and grandchildren. The most are owners of the house they live in. There is a different opinion between beneficiaries and assistance units' responsibles at the moment of establish the including criterions. The food assistance is regular and geographic and administrative accessible. There is sorne difficult by the way of the older aged beneficiaries to recali the food aid boxes. The nutritional quality of the complement for one- person box was assessed as good, while for the two-persons boxes the quality downs. It is adequate to the food consumption standard of the older aged beneficiaries. Conclusion: The satisfaction degreeof the beneficiaries is high. (73%) |
Resumen en español | Los programas alimentarios se han constituido en la actualidad en un recurso fundamental para que personas y familias de condición socioeconómica baja logren cubrir sus necesidades alimentarias. Los adultos mayores jubilados, con alta vulnerabilidad socioeconómica, son los beneficiarios directos del Pro-Bienestar (1), programa social con componente alimentario implementado por el PAMI.Objetivo: Evaluar el Programa ProBienestar de Córdoba Capital, en 1999. Material y método: Estudio descriptivo y transversal. Grupos de estudio: ancianos de 60 años ó más(n=330) y unidades efectoras (n= 26). Técnicas: Observación por encuesta. Variables: Criterios de focal izaci ón, accesibilidad, calidad nutricional de la asistencia alimentaria, características socioeconómicas de los beneficiarios, participación del Licenciado en Nutrición, satisfacción de los beneficiarios evaluada con las dimensiones "conformidad con los requisitos de inclusión", "regularidad de la asistencia alimentaria", "adecuación a los patrones de consumo alimentario de los beneficiarios" y "calidad de los alimentos". Resultados: Los beneficiarios tienen entre 60-74 años con predominio de mujeres viudas/ separadas, que conviven con hijos y/o nietos. La mayoría son propietarios de las viviendas que habitan. Beneficiarios y representantes de unidades efectoras discreparon al momento de determinar los requisitos de inclusión al programa. La asistencia alimentaria es regular y accesible geográfica y administrativamente. Existen dificultades físicas por parte de los ancianos para retirar la ayuda. La calidad nutricional del complemento para una persona fue categorizada buena. En bolsones para dos personas la calidad desciende. Existe adecuación a los patrones de consumo alimentario de los ancianos. Conclusión: El grado de satisfacciónde los beneficiarios categorizó alto (73%). |
Palabras clave: | asistencia alimentaria, adultos mayores, programas sociales, focalización, patrones alimentarios |
Keyword: | Food assistance, older aged persons, social programmes, focalization, food consumption standards |
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