Revista: | Revista científica General José María Córdova |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000567815 |
ISSN: | 2500-7645 |
Autores: | Carrero, Carmen1 Leal, Jorymar2 Mavo, Laura2 Parody, Alexander3 Granadillo, Víctor2 Fernández, Denny2 |
Instituciones: | 1Universidad Metropolitana, Barranquilla, Colombia, 2Universidad del Zulia. Maracaibo, Venezuela, 3Universidad Metropolitana. Barranquilla, Colombia., |
Año: | 2016 |
Volumen: | 14 |
Número: | 18 |
Paginación: | 322-330 |
País: | Colombia |
Idioma: | Español |
Resumen en inglés | In this research was determined the effect of supplementation of vitamin A and Zinc as a program of nutritional intervention during 80 days of treatment, selected four groups of children between 7 and 12 years of age, students of the Bolivarian School Catatumbo. The first group was provided with Vitamin A + Zinc sulfate; The second one only with vitamin A; the third group with sulfate Zinc only, and the fourth control group the treatment was before and after clinical assessment, anthropometric, biochemical and dietary. Were collected 5 mL of peripheral blood for the determination of serum retinol by high pressure liquid chromatography (HPLC), and flame atomic absorption spectrometry for serum Zinc. Finding increased levels of serum retinol subsequent supplementation in the first group, an average before supplementation of 33.45 ± 9.28 mg / dl, and 35.07 ± 5.92 mg / dl after supplementation, and the second group with mean values of 12.03 ± 4.73 mg / dl before supplementation, and 12.43 ± 4.86 mg / dl for subsequent supplementation. Were found below the cutoff (˂0,72 mg / dl). These results values decreased their beginnings in the first and second group, except at the third. It is recommended to implement policies that include nutrition intervention, nutrition education component and promoting increased consumption of food source Zinc and animal protein source. |
Resumen en español | En esta investigación se determinó el efecto de la suplementación de vitamina A y Zinc como programa de intervención nutricional en 80 días de tratamiento, seleccionados aleatoriamente cuatro grupos de niños entre 7 y 12 años de edad cursantes de la Escuela Bolivariana Catatumbo. Al grupo Nro. 1 se le suministró vitamina A + Sulfato de Zinc; al grupo Nro. 2 sólo vitamina A; al grupo Nro. 3 sólo Sulfato de Zinc, y el grupo Nro. 4, control. Se les realizó antes y después una evaluación clínica, antropométrica, bioquímica y dietética. Fueron colectados 5 ml de sangre periférica para determinar Retinol sérico por cromatografía liquida de alta presión (HPLC), y espectrometría de absorción atómica en llama para Zinc sérico. Encontrándose un incremento de los niveles de Retinol sérico posterior a la suplementación en el grupo Nro. 1, con un promedio antes de la suplementación de 33,45 ± 9,28 μg/dl, y de 35,07 ± 5,92 μg/ dl después de la suplementación, y en el grupo Nro. 2, con valores promedio de 4,73 ± 12,03 μg/dl antes de la suplementación, y de 4,86 ± 12,43 μg/dl posterior a la suplementación se encontraron por debajo del punto de corte (˂0,72 μg/dl). Estos resultados disminuyeron sus valores de inicios en los grupos Nro. 1 y 2, excepto en el grupo Nro. 3. Se recomienda implementar políticas de intervención nutricional que incluyan el componente educativo y nutricional, fomentando así el aumento del consumo de alimentos de fuente de Zinc y fuente de proteína animal. |
Palabras clave: | retinol sérico, Zinc sérico, escolares, suplementación |
Keyword: | serum retinol, serum zinc, school children, supplementation |
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