| 1.- |
Distribution, eco-climatic characterization and modelling of suitable soursop cultivation zones in Mexico
Grijalva Verdugo, Claudia P.1; Rodríguez Núñez, Jesús Rubén1; Villarreal Fuentes, Juan Manuel2; Alia Tejacal, Iran3; Campos Rojas, Eduardo4; Núñez Colín, Carlos A.1
1Universidad de Guanajuato, Programa de Ingeniería en Biotecnología, Celaya. México; 2Universidad Autónoma de Chiapas, Facultad de Ciencias Agrícolas, Huehuetán. México; 3Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Cuernavaca. MÉXICO; 4Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Fitotecnia, Texcoco. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2024 Vol. 30 Núm. 2 May-Jul, Pág. 13-26]
|
|
| 2.- |
Interaction of Claroideoglomus claroideum co-inoculation with saprophytic phosphofungi: effect on the development of micropropagated native potato plantlets
Morales, Alfredo1; Solano, Jaime2; Borie, Fernando2; Curaqueo, Gustavo2; Castillo, Claudia2
1Universidad de La Frontera, Temuco, Araucanía. Chile; 2Universidad Católica de Temuco, Araucanía. Chile
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2024 Vol. 30 Núm. 2 May-Jul, Pág. 3-12]
|
|
| 3.- |
Methods for estimating the level of polyembryony in Mexican lime and Italian lemon seeds
Robles González, Marciano Manuel1; Carrillo Medrano, Silvia Heréndira1; Manzanilla Ramirez, Miguel Ángel1; Medina Urrutia, Víctor Manuel2
1Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Tecomán, Tecomán. México; 2Universidad de Guadalajara, Zapopan. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2024 Vol. 30 Núm. 2 May-Jul, Pág. 55-69]
|
|
| 4.- |
|
|
| 5.- |
|
|
| 6.- |
CIE L*a*b* polygon for quantifying scab (Sphaceloma perseae) in avocado fruit images
Acuayte Valdes, Erik1; Barrientos Priego, Alejandro F.2; Duran Peralta, Elisa1; Cabrera Morales, Mercedes3; Aguado Rodríguez, Graciano Javier3
1Colegio de Postgraduados, Montecillo. México; 2Universidad Autónoma Chapingo, Texcoco, Estado de México. México; 3Universidad Politécnica de Francisco I. Madero, Tepatepec, Hidalgo. MÉXICO
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2024 Vol. 30 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 3-15]
|
|
| 7.- |
|
|
| 8.- |
First report of Fusarium oxysporum f. sp. niveum race 1 as causal agent of vascular wilt of watermelon in Mexico
Vargas Arispuro, Irasema1; Ramírez Bustos, Irene Iliana2; Arratia Castro, Alda Alejandra3; Bárcena Santana, Daniel4; Fernández Herrera, Ernesto5
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad Estatal de Sonora, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad Politécnica de Pénjamo, Guanajuato. México; 4Universidad Estatal de Sonora, Navojoa, Sonora. México; 5Universidad de Sonora, Hermosillo. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 3 Sep-Dic, Pág. 47-57]
|
|
| 9.- |
|
|
| 10.- |
Sugar transporters in plant-beneficial endophytic fungus and plant-phytopathogenic nematode interactions
Gayosso Rosales, Luis Yobani1; Rojas Martínez, Reyna Isabel1; Folter, Stefan de2; Ochoa Martínez, Daniel Leobardo1; Silva Valenzuela, Manuel1; Zavaleta Mejía, Emma1
1Colegio de Postgraduados, Texcoco. México; 2Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional (CINVESTAV-IPN), Irapuato, Guanajuato. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 3 Sep-Dic, Pág. 59-78]
|
|
| 11.- |
Trichoderma fungi as an agricultural biological control in Mexico
Matas Baca, Miguel Ángel1; Flores Córdova, María Antonia1; Pérez Álvarez, Sandra1; Rodríguez Roque, María Janeth1; Salas Salazar, Nora Aideé1; Soto Caballero, Mayra Cristina1; Sánchez Chávez, Esteban2
1Universidad Autónoma de Chihuahua, Chihuahua. México; 2Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, Delicias, Chihuahua. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 3 Sep-Dic, Pág. 79-114]
|
|
| 12.- |
|
|
| 13.- |
Mycorrhizal fungi and phosphate fertilization in the formation of seedlings of vine rootstock ‘IAC-766’ Campinas
Medina, Carlos Vilcatoma1; Dolinski, Marcos A.2; Mendoza Cortez, Juan W.3; Azeredo, Amaro A. Campos de1; Biasi, Luiz A.1; Tofanelli, Mauro B. Dias1
1Federal University of Paraná, Curitiba, Paraná. Brasil; 2Tuiuti University of Paraná, Curitiba, Paraná. Brasil; 3Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 2 May-Ago, Pág. 33-46]
|
|
| 14.- |
Reduction of seed number in ‘Yashar’ mandarin by application of copper sulfate and different pollen grains sources
Hashemabadi, Davood1; Kaviani, Behzad1; Gholipour, Hamidreza1; Ghasemi, Malek2; Raad, Mojtaba Khorrami3
1Islamic Azad University, Irán; 2Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Irán; 3University of Melbourne, Victoria. Australia
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 2 May-Ago, Pág. 6-20]
|
|
| 15.- |
Growth of ‘Sweet Nufar’ basil (Ocimum basilicum L.) inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi and Azospirillum brasilense
González Gómez, Homero1; Juárez López, Porfirio1; Quiñones Aguilar, Evangelina Esmeralda2; Rincón Enríquez, Gabriel; Alia Tejacal, Irán1; Ramírez Trujillo, José Augusto1; López Martínez, Víctor1; Villegas Torres, Oscar Gabriel1; Aguilar Carpio, Cid3
1Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Cuernavaca, Morelos. México; 2Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, Zapopan, Jalisco. México; 3Colegio de Postgraduados, Montecillo. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 39-52]
|
|
| 16.- |
Impact of two hot water treatments applied sequentially on oxidative metabolism related to chilling injury tolerance in mango fruit
López López, Martha Edith1; Ramírez Perales, María Fernanda1; Ayón Reyna, Lidia Elena1; Delgado Vargas, Francisco1; Cruz Mendivil, Abraham2; Vega García, Misael Odín1
1Universidad Autónoma de Sinaloa, Culiacán. México; 2Instituto Politécnico Nacional, Guasave. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 19-38]
|
|
| 17.- |
Microperforated-based modified atmosphere incorporated with vapors of oregano essential oil to preserve blackberry fruits in postharvest
Martínez López, Angélica1; Valle Guadarrama, Salvador1; Guerra Ramírez, Diana1; Arevalo Galarza, Ma. de Lourdes Catalina2; Sánchez Fernández, Rosa Elvira1
1Universidad Autónoma Chapingo, Chapingo. México; 2Colegio de Postgraduados, Texcoco de Mora. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 53-71]
|
|
| 18.- |
Phenological growth stages of soursop trees (Annona muricata L.) based on the extended BBCH-scale
Jiménez Zurita, José Orlando2; Alia Tejacal, Irán1; Balois Morales, Rosendo2; Villarreal Fuentes, Juan Manuel3; Núñez Colín, Carlos Alberto4; Berumen Varela, Guillermo2
1Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Cuernavaca, Morelos. México; 2Universidad Autónoma de Nayarit, Tepic. México; 3Universidad Autónoma de Chiapas, Huehuetán. México; 4Universidad de Guanajuato, Celaya. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2023 Vol. 29 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 5-18]
|
|
| 19.- |
Alternaria alternata, Fusarium oxysporum and Fusarium verticillioides identified as causal agents of broccoli head rot in Mexico
Arratia Castro, Alda A1; Fernández Herrera, Ernesto2; Gómez Espinoza, María G1; Herrera Flores, Teresa S1; Moreno Contreras, María G1; Anda, Eva M. Licea de1; Ramírez Bustos, Irene I3
1Universidad Politécnica de Pénjamo, Pénjamo, Guanajuato. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Agricultura y Ganadería, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad Estatal de Sonora, Ingeniería en Horticultura, Hermosillo, Sonora. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2022 Vol. 28 Núm. 3 Sep-Dic, Pág. 175-188]
|
|
| 20.- |
Chelated zinc and beneficial microorganisms: a sustainable fertilization option for pecan production
Tarango Rivero, Socorro H1; Ávila Quezada, Graciela D2; Jacobo Cuellar, Juan L2; Ramírez Valdespino, Claudia A3; Orrantia Borunda, Erasmo3; Rodríguez Heredia, Raúl4; Olivas Tarango, Ana Luisa2
1Comité de la Nuez del Estado de Chihuahua, Chihuahua. México; 2Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrotecnológicas, Chihuahua. México; 3Centro de Investigación en Materiales Avanzados, Chihuahua. México; 4Innovak Global, Chihuahua. México
[ Revista Chapingo. Serie horticultura, México, 2022 Vol. 28 Núm. 3 Sep-Dic, Pág. 145-159]
|
|