Revista: | Alfa (El Alto) |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000567457 |
ISSN: | 2664-0902 |
Autores: | Ruiz Rodríguez, Alfonso1 De la Cruz, Zebina Leandro1 Ore Areche, Franklin1 Aguirre Huayhua, Lissete Lourdes1 |
Instituciones: | 1Universidad Nacional de Huancavelica. Huancavelica, Perú, |
Año: | 2024 |
Volumen: | 8 |
Número: | 22 |
Paginación: | 153-163 |
País: | Bolivia |
Idioma: | Español |
Resumen en inglés | Currently, a notable increase in the use of vegetable oils is being experienced, including that obtained from quinoa (Chenopodium quinoa), due to the benefits it brings in different areas, due to the importance of research that reveals its characteristics. Objective: To determine the physicochemical properties of the acceptance of different varieties of quinoa cultivated in Huancavelica, to identify variations and similarities. Materials and methods: The investigation was based on a completely random experimental design with three replications for each treatment. The extraction of acceptances was carried out applying the AOAC method, 2003.05, using the Soxtherm Soxhlet Extractor System. Results: The range of acidity indices was obtained (0.61±0.061-0.81±0.061 mg KOH/g); peroxide (1.39±0.006-1.50 ± 0.010 m-eqo2/kg); of iodine (131.7±3.06-142.3±3.79); saponification (178.0±1.00-189.0±0.00); specific gravity (0.899±0.011-0.955± 0.003) and performance (8.973± 0.064-10.887± 0.179). Conclusions: The characterization carried out constitutes a source of consultation that supports the selection of those varieties that are relevant for use by nutritionists, healthcare personnel, the cosmetics industry sector, between others; in addition to contributing to scientific knowledge about the varieties studied. |
Resumen en español | En la actualidad se experimenta un notable aumento en la utilización de aceites vegetales, entre ellos el obtenido de la quinua (Chenopodium quinoa), por el beneficio que aporta en diferentes ámbitos, de ahí la importancia de investigaciones que revelen sus características. Objetivo: Determinar las propiedades fisicoquímicas del aceite de diez variedades de quinua cultivadas en Huancavelica, para identificar variaciones y similitudes. Materiales y métodos: La investigación se basó en un diseño experimental completamente al azar con tres repeticiones para cada tratamiento. La extracción de los aceites se realizó aplicando el método AOAC, 2003.05, utilizando el Sistema Extractor Soxtherm Soxhlet. Resultados: Se obtiene el rango de los índices de acidez (0.61±0.061-0.81±0.061 mg KOH/g); de peróxido (1.39±0,006-1.50 ± 0,010 m-eqo2/kg); de yodo (131.7±3.06-142.3±3.79); de saponificación (178.0±1,00-189.0±0.00); de gravedad específica (0.899±0.011-0.955± 0.003) y de rendimiento (8.973± 0.064-10.887± 0.179). Conclusiones: La caracterización realizada constituye una fuente de consulta que apoya la selección de aquellas variedades que sean pertinentes de usar por nutricionistas, personal de la salud, del sector de la industria cosmética, entre otros; además de contribuir al conocimiento científico sobre las variedades estudiadas. |
Disciplinas: | Química, Química |
Palabras clave: | Quinua, Caracterización fisicoquímica, Aceite vegetal, Chenopodium quinoa, Química de alimentos, Fisicoquímica y química teórica |
Keyword: | Quinoa, Physicochemical characterization, Vegetable oil, Chenopodium quinoa, Food chemistry, Physical and theoretical chemistry |
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