Tocopherol supplementation on stocking density of broiler: effect on performance characteristics and serum enzymes



Título del documento: Tocopherol supplementation on stocking density of broiler: effect on performance characteristics and serum enzymes
Revista: Tropical and subtropical agroecosystems
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000372898
ISSN: 1870-0462
Autors: 1
Institucions: 1University of lbadan, Department of Animal Science, Ibadan, Nigeria. Kenia
Any:
Període: May-Ago
Volum: 14
Número: 2
País: México
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Experimental, analítico
Resumen en español Un total de ciento setenta y dos aves de engorda (Arbor acre) fueron empleadas en cinco tratamientos: T1- control positivo (10 aves/m2), T2 - negative control, T3, T4 y T5 tuvieron 20 aves/m2. T1 y T2 no fueron suplementados con vitamina E (dl-a-acetato de tocoferol). T3, T4 y T5 fueron suplementados con 50, 100 y 150 mg/kg vitamina E respectivamente. Las variables de respuesta fueron: consumo de alimento, conversión de alimento (CA), ganancia de peso y las enzimas séricas Aspartato aminotransferasa (AST) y alanina aminotransferasa (ALT). No hubo efecto sobre ganancia de peso y peso final de las aves. El consumo de alimento fue mayor (P<0.05) en T2 (1.97 kg) en comparación con T3 y T4 consumieron 1.58 y 1.60 kg respectivamente. La CA fue similar para Tl, T4 y T5 (2.5, 2.77 y 2.5 respectivamente) (P>0.05). La proteína total y AST no fueron afectados por la densidad o la suplementación con vitamina E. Sin embargo, una mayor densidad sin suplementación con vitamina E (T2) resultó en una reducción de los valores de albúmina. Aunque ALT se incrementó (PO.05) con la suplementación de vitamina E, las aves en Tl tuvieron valores similares que aquellas aves en T4 y T5. En conclusión, las aves de engorda pudieran ser mantenidas a densidades de hasta 20 aves/m2 si cuentan con una suplementación de vitamina E de 100 mg/kg
Resumen en inglés A total of two hundred and seventy day-old Arbor Acre strain of broiler chicks were used for this research. Five treatment: T1- positive control (10 birds/m2), T2 - negative control, T3, T4 and T5 had 20 birds/m2. T1 and T2 had no supplementation with vitamin E (dl-a-tocopheryl acetate). T3, T4 and T5 had 50mg/kg, 100mg/kg and 150 mg/kg vitamin E supplementations respectively. Feed intake, feed conversion ratio (FCR) and weight gain and serum enzymes (Aspartate Aminotransferase (AST) and Alanine Aminotransferase (ALT)) were determined. There were no significant changes in the weight gain and final weight of the birds fed the different dietary treatments. The feed intake increased significantly in birds fed T2 (1.91kg) and compared to their counterpart on vitamin E supplementation (from 1.58 to 1.60 kg). However, FCR of birds on diets Tl (2.50), T4 (2.77) and T5 (2.50) was similar (P>0.05). The total protein and Aspartate Aminotransferase (AST) values were neither affected by increased stocking density nor with or without vitamin E supplementation. However, increased stocking density without vitamin E supplementation (T2) (0.97 U.I/1) resulted in a significant reduction in the albumin values. Although ALT values increased significantly with increase in vitamin E supplementation, the birds on dietary Tl (8.00 U.I/1) had similar level of ALT with their counterpart on T4 (7.50U.I/1) and T5 (8.50 U.I/1). In conclusion broiler chicks could be stocked up to 20 birds/m2 only if the diet is supplemented with 100mg/kg vitamin E
Disciplines Medicina veterinaria y zootecnia
Paraules clau: Aves de corral,
Nutrición animal,
Pollos de engorda,
Tocoferol,
Densidad de población,
Vitamina E,
Enzimas séricas
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal nutrition,
Poultry,
Broilers,
Tocopherol,
Population density,
Vitamin E,
Serum enzymes
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