Modelling Matambú bean (Phaseolus vulgaris) hydration kinetics using an automated digital image analysis



Título del documento: Modelling Matambú bean (Phaseolus vulgaris) hydration kinetics using an automated digital image analysis
Revista: Ingeniería
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000435490
ISSN: 2215-2652
Autors: 1
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Institucions: 1Universidad de Costa Rica, Centro para Investigaciones en Granos y Semillas, San José. Costa Rica
Any:
Període: Jul-Dic
Volum: 30
Número: 2
Paginació: 63-76
País: Costa Rica
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Analítico, descriptivo
Resumen en español El frijol común es uno de los cultivos más consumidos en todo el mundo, y de gran importancia para la seguridad alimentaria en América Central. El objetivo de este estudio fue determinar la velocidad a la cual el frijol Matambú (Phaseolus vulgaris) se expande después del remojo del grano. Se desarrollo un sistema de procesamiento de imágenes digitales automatizado para medir el volumen de grano individual y reteniendo su integridad. La expansión volumétrica se evaluó con modelos Peleg y sigmoides para temperaturas de agua de 20-70 oC. Las ecuaciones de los parámetros cinéticos se describieron como funciones de temperatura utilizando la ecuación de Arrhenius con una energía de activación de 22.410 kJ mol-1. Los resultados obtenidos son potencialmente útiles para futuros estudios sobre propiedades de alimentos, procesos y diseño de envases
Resumen en inglés Common bean is one of the most consumed crops worldwide and of great importance for food security in Central America. In Costa Rica, there is not much information regarding the physical properties of the relatively new variety of Matambú bean. The aim of this study was to determine the speed in which Matambú bean (Phaseolus vulgaris) expands after grain soaking. An automated digital image processing pipeline for measuring individual grain volume and simultaneously retaining its integrity was validated and used. The previously described pipeline uses a mirror at 45 degrees so that a superior and lateral image could be taken and the 3 perpendicular diameters that compose a triaxial ellipsoid could be measured from grains. The geometric distances where calibrated with known geometries with high correlations (R2=0.999) and the approximated volume was validated with a pycnometer with an average difference of 16 %. Volumetric expansion was evaluated with Peleg and sigmoid models for water temperatures of 20-70 oC. The equations kinetic parameters were described as functions of temperature using the Arrhenius equation with an activation energy of 22.410 kJ mol-1. The obtained results are potentially useful for future studies on food properties, grain quality, process, and packaging design
Disciplines Agrociencias,
Biología
Paraules clau: Fisiología vegetal,
Biofísica,
Frijol,
Cinética de hidratación,
Expansión volumétrica,
Energía de activación,
Imágenes digitales,
Procesamiento de imágenes
Keyword: Plant physiology,
Biophysics,
Bean,
Hydration kinetics,
Volumetric expansion,
Activation energy,
Digital images,
Image processing
Text complet: https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/ingenieria/article/view/39588/42150