Chemical composition and some biological activities of marine algae collected in Tunisia



Título del documento: Chemical composition and some biological activities of marine algae collected in Tunisia
Revista: Ciencias marinas
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000341808
ISSN: 0185-3880
Autors: 1
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Institucions: 1Ecole Nationale d'Ingenieurs de Sfax, Laboratoire de Biochimie et de Genie Enzymatique des Lipases, Sfax. Túnez
2University of Applied Science of Western Switzerland (HEPIA), Jussy. Suiza
3Institut National des Sciences et Technologies de la Mer, Sfax. Túnez
Any:
Període: Jun
Volum: 37
Número: 2
Paginació: 113-124
País: México
Idioma: Español, inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Analítico, descriptivo
Resumen en español The chemical composition and some biological properties of four algae (Ulva rigida, Codium bursa, Cystoseira barbata, and Ceramium diaphanum) collected from the Gabes Gulf area (Tunisia) were examined. Ash (11.35–29.08% weight/dry weight [w/dw]) and total sugar (13.20–18.70% w/dw) were the most abundant contents in these algae. Protein contents were moderate (5.03–14.00% w/dw), with the red alga (C. diaphanum) having the highest value. Lipid contents were within the range mentioned for seaweeds (less than 3% w/dw). Saturated fatty acids occurring at the highest proportions were C16:0 (24.53–41.37%) and C12:0 (10.37–24.44%). The most abundant monounsaturated fatty acid was C18:1n-9 (21.74–54.22%), whereas the most abundant polyunsaturated fatty acid was C18:2n-6 (9.57–11.71%). Variations in chemical composition can be attributed to both environmental and genetic differences among species. All algal extracts displayed antibacterial activity against Escherichia coli and Staphylococcus simulans (inhibition diameter: 10–25 mm), antioxidant activity (radical scavenging activity: 0.8–23%), and anti-inflammatory activity (48–61% inhibition of the phospholipase A2 activity); therefore, the marine algae examined can be considered abundant resources of bioactive molecules
Resumen en inglés Se evaluaron la composición química y algunas propiedades biológicas de cuatro especies de algas (Ulva rigida, Codium bursa, Cystoseira barbata y Ceramium diaphanum) que se recolectaron en el Golfo de Gabes (Túnez). Los contenidos de cenizas (11.35–29.08% de peso/peso seco [p/ps]) y azúcares totales (13.20–18.70% p/ps) fueron los más abundantes en estas algas. El contenido de proteínas fue moderado (5.03–14.00% p/ps), y el alga roja C. diaphanum presentó el valor más alto. El contenido de lípidos estuvo dentro del intervalo determinado para algas marinas (menor a 3% p/ps). Los ácidos grasos saturados que se encontraron en mayor proporción fueron C16:0 (24.53–41.37%) y C12:0 (10.37–24.44%). El ácido graso monoinsaturado más abundante fue C18:1n-9 (21.74–54.22%), mientras que el ácido graso poliinsaturado más abundante fue C18:2n-6 (9.57–11.71%). Las variaciones en la composición química se pueden atribuir a diferencias tanto ambientales como genéticas entre las especies. Todos los extractos de algas mostraron actividad antibacteriana contra Escherichia coli y Staphylococcus simulans (diámetro de inhibición: 10–25 mm), actividad antioxidante (actividad secuestrante de radicales libres: 0.8–23%) y actividad antiinflamatoria (48–61% de inhibición de la actividad de la fosfolipasa A2); por lo tanto, las algas marinas estudiadas pueden ser consideradas como un recurso abundante de moléculas bioactivas
Disciplines Biología,
Química,
Medicina
Paraules clau: Algas,
Bioquímica,
Farmacología,
Algas marinas,
Composición química,
Actividad antiinflamatoria,
Actividad antioxidante,
Actividad antibacteriana
Keyword: Biology,
Chemistry,
Medicine,
Algae,
Biochemistry,
Pharmacology,
Marine algae,
Chemical composition,
Anti-inflammatory activity,
Antioxidant activity,
Antibacterial activity
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