Journal: | Revista mexicana de sociología |
Database: | CLASE |
System number: | 000478958 |
ISSN: | 0188-2503 |
Authors: | Cattaneo, Carlos Alberto1 Bocchicchio, Ana María1 |
Institutions: | 1Universidad de Buenos Aires, Facultad de Agronomía, Buenos Aires. Argentina |
Year: | 2019 |
Season: | Ene-Mar |
Volumen: | 81 |
Number: | 1 |
Country: | México |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, descriptivo |
Spanish abstract | Este artículo aborda el fenómeno organizacional ante la heterogeneidad y complejidad del sistema agroalimentario actual, incorporando los aportes más recientes de la sociología de la alimentación a los provenientes de la misma sociología organizacional. Se construye un encuadre conceptual que, sustentado en la revisión y el análisis de literatura pertinente, permite captar algunos de los cambios organizativos que acompañan las nuevas dinámicas del consumo alimenticio, de la amplia gama de estructuras que producen y, consecuentemente, de los desafíos para su estudio desde una perspectiva interdisciplinaria |
English abstract | This article addresses the organizational phenomenon in view of the heterogeneity and complexity of the current agri-food system, incorporating the most recent contributions of the sociology of food to those from organizational sociology. A conceptual framework is built, which, based on the review and analysis of pertinent literature, makes it possible to record organizational changes that accompany the new dynamics of food consumption, the wide range of structures they produce and, consequently, the challenges for their study from an interdisciplinary perspective |
Disciplines: | Sociología |
Keyword: | Organización social, Consumo alimentario, Sociología rural, Organizaciones, Sistema agroalimentario, Consumo, Redes |
Keyword: | Social organization, Food consumption, Rural sociology, Organizations, Agro-food system, Consumption, Networks |
Full text: | Texto completo (Ver HTML) Texto completo (Ver PDF) |