Journal: | Intersticios sociales |
Database: | CLASE |
System number: | 000479629 |
ISSN: | 2007-4964 |
Authors: | García Bustamante, Rocío1 Gracia, María Amalia1 |
Institutions: | 1El Colegio de la Frontera Sur, Chetumal, Quintana Roo. México |
Year: | 2019 |
Season: | Mar |
Number: | 17 |
Country: | México |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, crítico |
Spanish abstract | Ante la vulnerabilidad alimentaria y el avance del capital privado en el sector agroalimentario distintos actores de la sociedad civil mexicana han venido construyendo iniciativas de producción, distribución y consumo local de alimentos en espacios urbanos y rurales. Mediante una metodología cualitativa este artículo identifica y caracteriza estas iniciativas en los estados de Quintana Roo y Yucatán, reconociendo sus actores, discursos y procesos de vinculación, resaltando la importancia de los intercambios materiales (alimentos y semillas) y simbólicos (discursos y conocimientos). El análisis de los resultados destaca la conformación de nodos alimentarios cuya pertinencia como experiencias sociales, habilita la conformación de alternativas alimentarias, económicas, ambientales, sociales y políticas a nivel local |
English abstract | In the face of food vulnerability and the advance of private capital in the agro-alimentary sector, several actors in Mexican civil society have been building initiatives for the production, distribution and local consumption of food in areas both urban and rural. By adopting a qualitative methodology, we were able to identify and characterize projects of this kind in the states of Quintana Roo and Yucatan, and to recognize the social actors, discourses and linking processes involved. The study underscores the importance of both material (food, seeds) and symbolic exchanges (discourses, knowledge). The analysis of results reveals the construction of food nodes whose importance as social experiences enables the conformation of alimentary, economic, environmental, social and political alternatives at the local level |
Disciplines: | Sociología |
Keyword: | Desarrollo social, Mercados alternativos, Procesos de producción, Actores sociales, Nodos, Discursos, Alternativas alimentarias, Mercados, Semillas, Quintana Roo, Yucatán, México |
Keyword: | Social development, Alternative markets, Production Processes, Social actors, Nodes, Discourses, Food alternatives, Local markets, Seeds, Quintana Roo, Yucatán, Mexico |
Full text: | Texto completo (Ver HTML) Texto completo (Ver PDF) |