Journal: | Gaceta médica de México |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000407957 |
ISSN: | 0016-3813 |
Authors: | Delgado Figueroa, Netzahualpilli1 Casas Junco, Paloma1 Torres Jasso, Juan Heriberto2 Bustos Carpinteyro, Andrea Rebeca1 Santiago Luna, Ernesto1 Marín Contreras, María Eugenia1 Sánchez López, Josefina Yoaly1 |
Institutions: | 1Instituto Mexicano del Seguro Social, Centro de Investigación Biomédica de Occidente, Guadalajara, Jalisco. México 2Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de la Costa, Puerto Vallarta, Jalisco. México |
Year: | 2017 |
Season: | Mar-Abr |
Volumen: | 153 |
Number: | 2 |
Pages: | 173-178 |
Country: | México |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, descriptivo |
Spanish abstract | El cáncer gástrico (CG) es la tercera causa de muerte por cáncer en todo el mundo. Se divide histológicamente en difuso (CGD) e intestinal (CGI). Múltiples factores de riesgo se han asociado a CG en diferentes poblaciones. El objetivo fue analizar los factores de riesgo asociados a CGD y CGI en una población de la región occidente de México. Métodos: Se analizaron casos con CGD (n = 27) y CGI (n = 26), cada uno pareado por edad y sexo con un grupo control. Datos de hábitos alimenticios y de vida se obtuvieron mediante cuestionario. El análisis estadístico se realizó con el software SPSSv18. La asociación de riesgo fue calculada y se representó en odds ratio (OR); un valor de p < 0.05 fue considerado significativo. Resultados: En el grupo CGD, los factores con valores de OR significativos fueron el consumo de carne de cerdo (OR: 3.4; intervalo de confianza del 95% [IC 95%]: 1.11-10.4; p = 0.032), el tabaquismo (OR: 4.7; IC 95%: 1.50-15.00; p = 0.007), los vegetales verdes (OR: 0.16; IC 95%: 0.03-0.83; p = 0.029) y las frutas (OR: 0.28; IC 95%: 0.08-0.88; p = 0.029). En el grupo CGI, el consumo de sardina enlatada fue un factor de riesgo significativo (OR: 4.07; IC 95%: 1.25-13.24; p = 0.019). Conclusiones: Este trabajo es el primero que analiza los factores de riesgo asociados a CG en población del occidente de México |
English abstract | Gastric cancer (GC) is the third leading cause of cancer death worldwide, and is divided histologically in diffuse gastric cancer (DGC) and intestinal gastric cancer (IGC). Multiple risk factors have been associated with GC in different populations. The objective was to analyze the risk factors associated to DGC and IGC in a population from the western region of Mexico. Material and methods: The DGC (n = 27) and IGC (n = 26) cases, each matched by age and sex with a control group, were analyzed. Diet and lifestyle data were obtained by a questionnaire. Statistical analysis was performed with the software SPSSv18. The association of risk was calculated in odds ratio (OR); a value of p < 0.05 was considered significant. Results: In the DGC group, the factors with significant OR values were: consumption of pork OR: 3.4 (1.11-10.4; p =0.032), smoking OR: 4.7 (1.5-15.0; p =0.007), green vegetables OR: 0.16 (0.03-0.83; p =0.029) and fruit OR: 0.28 (0.08-0.88; p =0.029). In the IGC group, the consumption of canned sardines was a significant risk factor OR: 4.07 (1.25-13.24; p =0.019). Conclusions. This work is the first to analyze the risk factors associated with GC in a population from western Mexico |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Gastroenterología, Oncología, Cáncer gástrico, Adenocarcinoma gástrico, Etiología, Factores de riesgo, Tabaquismo, Hábitos alimenticios |
Keyword: | Medicine, Gastroenterology, Oncology, Gastric cancer, Gastric adenocarcinoma, Etiology, Risk factors, Smoking, Feeding habits |
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