A comparison of milk fatty acid profile among three different dairy production systems in Los Ríos District, Chile



Document title: A comparison of milk fatty acid profile among three different dairy production systems in Los Ríos District, Chile
Journal: Archivos de medicina veterinaria (Valdivia)
Database: PERIÓDICA
System number: 000389162
ISSN: 0301-732X
Authors: 1
1
1
1
1
2
Institutions: 1Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Remehue, Osorno. Chile
2Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Carillanca, Temuco. Chile
Year:
Volumen: 47
Number: 3
Pages: 281-292
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Aplicado, descriptivo
Spanish abstract El objetivo de este estudio fue comparar tres sistemas distintos de producción lechera en la Región de Los Ríos, Chile, con énfasis en el perfil de ácidos grasos de la leche. Para ello se seleccionaron nueve predios representativos sobre la base de una encuesta y se clasificaron en tres sistemas de producción: pastoril (GS), mixto (MX) y ración totalmente mezclada (TMR). Muestras de leche de estanque se obtuvieron mensualmente durante 18 meses, para su posterior análisis de composición de leche y perfil de ácidos grasos. Los sistemas pastoril y mixto tuvieron la mayor concentración de ácidos grasos n-3 y ácido ruménico, lo que se asoció al alto consumo de pradera. Las muestras de leche de los sistemas pastoril y mixto tuvieron más del doble de ácido ruménico que la leche del sistema TMR al final del invierno y durante la primavera. Estos resultados concuerdan con estudios previos que mostraron altas concentraciones de ácidos grasos beneficiosos para la salud en leche de sistemas pastoriles
English abstract The objective of this study was to compare three different dairy production systems in Los Ríos District, Chile, with regards to milk fatty acids profile. Nine representative farms were selected from a survey and classified into three systems: grazing (GS), mixed (MX) and total mixed ration (TMR). Bulk milk tank samples were monthly obtained during an 18-months period, and milk components and fatty acid analyses were conducted. The grazing and mixed systems had higher concentrations of n-3 fatty acids and rumenic acid, which was associated to higher pasture intakes. Milk from grazing and mixed systems had twice as much rumenic acid than milk from TMR system in late winter and spring. These results are coincident with previous studies showing higher concentrations of fatty acids beneficial to human health in milk from grazing cows
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Bovinos,
Nutrición animal,
Química de alimentos,
Ganado lechero,
Sistemas de producción,
Pastoreo,
Alimentos balanceados,
Calidad de la leche,
Perfil de ácidos grasos
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal nutrition,
Bovines,
Food chemistry,
Dairy cattle,
Production systems,
Grazing,
Balanced food,
Milk quality,
Fatty acid profile
Full text: Texto completo (Ver HTML)