Obtaining of antioxidant peptide from bovine plasma hydrolysates and effect of the degree of hydrolysis on antioxidant capacity



Document title: Obtaining of antioxidant peptide from bovine plasma hydrolysates and effect of the degree of hydrolysis on antioxidant capacity
Journal: Revista mexicana de ingeniería química
Database: PERIÓDICA
System number: 000403709
ISSN: 1665-2738
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidad de Antioquia, Grupo Nutrición y Tecnología de Alimentos, Medellín, Antioquia. Colombia
Year:
Season: Abr
Volumen: 15
Number: 1
Pages: 101-109
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract En los últimos años se ha incrementado el interés en evaluar péptidos bioactivos antioxidantes derivados de fuentes alimentarias, el plasma bovino ha demostrado que ponen una alta actividad antioxidanete. Se analizó la capacidad antioxidante de radicales oxígeno (ORAC) y la capacidad antioxidante equivalente a trolox (TEAC) de los hidrolizados de plasma bovino obtenidos por Alcalasa® 2,4 L y el efecto del grado de hidrólisis sobre cada actividad. Adicionalmente las fracciones peptídicas con mayor de intercambio iónico y cromatografía liquida de alta eficiencia (HPLC) en fase reversa. Se encontró que un incremento en el grado de hidrólisis corresponde un incremento en la actividad antioxidante, además, se encontró una alta relación entre los métodos ORAC y TEAC, con un coeficiente de correlación de 0.974, ajustado a un modelo doble cuadrado. Finalmente una fracción peptídica con alta capacidad antioxidante fue obtenida por medio de los procesos de separación, con valores de 4457.9 ± 72.5 y 1409 ± 43.41 μmol TE/g para los métodos de ORAC and TEAC respectivamente, la cual contenía pépticos con secuencias Q(K)Q(K)PVRDQ(K) y GAHQPSG, determinadas por MALDI-TOF-TOF y nESI-MS/MS manual
English abstract In recent years there has been increased the interest in evaluate antioxidative bioactive peptides derived from food sources, bovine plasma have and trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays were compared in order to estimate the antioxidant capacity of bovine plasma hydrolysates (BPH) obtained for Alcalase® 2.4 L. The effect of the degree of hydrolysis (DH) was also evaluated for such activity. Additionally, the peptide fractions with the greatest activity were isolated by using Ultrafiltration Membranes, Ion Exchange Chromatography, and Reverse-Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC). An increase of the degree of hydrolysis was found for these methods that correspond to an increase in the antioxidant activity; besides, the high relationship between ORAC and TEAC assays, with a correlation coefficient of 0.974, fitted a double squared model. A peptidic fraction with highest antioxidant capacity was obtained by separation processes, with values 4457.9 ± 72.5 and 1409 ± 43.41 μmolTE/g for ORAC and TEAC methods respectively, and contained peptides with sequences Q(K)Q(K)PVRDQ(K) and GAHQPSG, which were determined by MALDI-TOF-TOF and manual nESI-MS/MS
Disciplines: Química
Keyword: Química de alimentos,
Plasma bovino,
Hidrólisis enzimática,
Péptidos antioxidantes
Keyword: Chemistry,
Food chemistry,
Bovine plasma,
Enzymatic hydrolysis,
Antioxidant peptides
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