Journal: | Revista mexicana de fitopatología |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000408867 |
ISSN: | 0185-3309 |
Authors: | Apolonio Rodríguez, Isela1 Franco Mora, Omar1 Salgado Siclán, Martha Lydia1 Aquino Martínez, Jesús Gaudencio2 |
Institutions: | 1Universidad Autónoma del Estado de México, Facultad de Ciencias Agrícolas, Toluca, Estado de México. México 2Instituto de Investigación y Capacitación Agropecuaria, Acuícola y Forestal del Estado de México, Metepec, Estado de México. México |
Year: | 2017 |
Season: | May |
Volumen: | 35 |
Number: | 2 |
Pages: | 170-185 |
Country: | México |
Language: | Español, inglés |
Document type: | Artículo |
Approach: | Experimental, aplicado |
Spanish abstract | Extractos de hoja de vid silvestre (EHVS) (Vitis spp.) de tres accesiones (P-178, E-200 y TN-4) se evaluaron in vitro a 6, 8 y 12 % v/v con el fin de medir el efecto inhibitorio en el crecimiento de Botrytis cinerea. Comparativamente, se empleó resveratrol (RVS) (60, 90, 120 μg/mL), extracto de cítricos (EC) (3, 5 y 8 % v/v) y cyprodinil + fludioxonil (SW) (500, 800 and 1000 μg/mL). En promedio, SW inhibió el crecimiento micelial (ICM), esporulación (IE) y germinación conidial (IGC) en 88.9, 85.5 y 93.7 %, respectivamente. RVS presentó el segundo mejor resultado. Todos los EHVS tuvieron acción inhibitoria; especialmente, P-178 al 12 % tuvo 72, 75 y 62 % de ICM, IE e IGC, respectivamente. Esta dosis tuvo 19.9 mg/mL de compuestos fenólicos, RVS 1.7 mg/mL, ácido gálico 3.8 mg/mL y ácido ferúlico 2.5 mg/mL |
English abstract | The extracts of wild grapevines (Vitis) leaves (EHVS) from three accessions (P-178, E-200 and TN-4) at 6, 8 and 12 % v/v, were tested in vitro to evaluate their inhibitory effect on Botrytis cinerea development. Resveratrol (RVS) (60, 90, 120 μg/mL), citrus extracts (EC) (3, 5 and 8 % v/v) and cyprodinil + fludioxonil (SW) (500, 800 and 1000 μg/mL) were compared against EHVS. In average, SW presented inhibition of mycelial growth (ICM), sporulation (IE) and spore germination (IGC) (88.9; 85.5 and 93.7 %, average respectively). RVS presented the second higher inhibition rate. All EHVS presented antifungal activity; specially, P-178 at 12 % resulted in 72 % ICM, 75 % IE and 62 % IGC. This dose contained phenolic compounds 19.9 mg/mL, RVS 1.7 mg/mL, gallic acid 3.8 mg/mL and ferulic acid 2.5 mg/mL |
Disciplines: | Agrociencias, Biología |
Keyword: | Fitopatología, Plantas para uso industrial, Hongos, Vid, Hojas, Vitis, Botrytis cinerea, Plantas silvestres, Acido ferúlico, Acido gálico, Actividad fungicida, Compuestos fenólicos, Resveratrol |
Keyword: | Agricultural sciences, Biology, Phytopathology, Plants for industrial use, Fungi, Grapevine, Leaves, Vitis, Wild plants, Ferulic acid, Gallic acid, Antifungal activity, Phenolic compounds, Resveratrol |
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