Bacillus effect on the germination and growth of tomato seedlings (Solanum lycopersicum L)



Document title: Bacillus effect on the germination and growth of tomato seedlings (Solanum lycopersicum L)
Journal: Acta biológica colombiana
Database: PERIÓDICA
System number: 000403012
ISSN: 0120-548X
Authors: 1
1
1
2
3
Institutions: 1Universidad Católica de Manizales, Facultad de Salud, Manizales, Caldas. Colombia
2Universidad de Caldas, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Manizales, Caldas. Colombia
3Universidad de La Habana, La Habana. Cuba
Year:
Season: Ene-Abr
Volumen: 22
Number: 1
Pages: 37-44
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract La capacidad para solubilizar fosfatos y producir compuestos indólicos del tipo Ácido Indol Acético, se evaluó en 15 cepas aisladas de residuos lignocelulósicos de higuerilla (Ricinus communis). Para determinar la actividad solubilizadora de fosfatos se realizó una prueba cualitativa utilizando medio de cultivo Pikovskaya y para evaluar la producción de compuestos indólicos (AIA) se empleó la técnica colorimétrica de Salkowsky. Entre los microorganismos evaluados, Bacillus pumilus GIBI 206 mostró tener la capacidad para solubilizar fosfatos y Bacillus subtilis GIBI 200 evidenció capacidad para solubilizar fosfatos y producir Ácido Indolacético (AIA). Para determinar el efecto de la cepa Bacillus subtilis sobre la germinación y promoción de crecimiento, se inoculó en semillas de tomate (Solanum lycopersicum cultivar Santa Clara); la inoculación de las semillas con el microorganismo no mostró diferencias estadísticamente significativas en el tiempo de germinación en comparación con el tratamiento control, sin embargo mostró influir positivamente en el desarrollo de las plantas de tomate generando un aumento significativo sobre la masa y longitud del tallo y de la raíz. Los resultados de esta investigación ofrecen la posibilidad de utilizar a Bacillus subtilis como promotora de crecimiento en plántulas de tomate y en la formulación de bioinsumos
English abstract The capacity to solubilize phosphate and to produce indole compounds Indole Acetic Acid type, was evaluated in 15 strains isolated from castor bean lignocellulosic residues (Ricinus communis). To determine the solubilizing activity of phosphates a qualitative test by using Pikovskaya culture medium was employed and for the evaluation of the production of indole compounds (IAA) a Salkowsky colorimetric analysis technique was applied. Among the microorganisms tested, the Bacillus pumilus GIBI 206 demonstrated capacity to solubilize phosphates and Bacillus subtilis GIBI 200 showed of capacity to solubilize phosphates and to produce Indoleacetic Acid (IAA). To determine the effect of the Bacillus subtilis strain on germination and growth promotion, tomato seeds (Solanum lycopersicum ‘Santa Clara’) were inoculated; the inoculation of the seeds along with the microorganism revealed statistically significant differences, during the germination stage compared to the control treatment. Nevertheless, it revealed a positive influence on the development of tomato plants, originating a significant increase on the mass and length of its stem and root. The results of this research offer the possibility of using the Bacillus subtilis as a growth promoter in tomato seedlings and in the formulation of bio-products
Disciplines: Biología,
Agrociencias
Keyword: Fisiología vegetal,
Hortalizas,
Biotecnología,
Semillas,
Inoculación bacteriana,
Promotores de crecimiento,
Plántulas,
Tomate,
Acido indolacético,
Bacillus pumilus,
Bacillus subtilis,
Solanum lycopersicum
Keyword: Biology,
Agricultural sciences,
Plant physiology,
Vegetables,
Biotechnology,
Seeds,
Bacterial innoculation,
Growth promoters,
Seedlings,
Tomato,
Indole acetic acid,
Bacillus pumilus,
Bacillus subtilis,
Solanum lycopersicum
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